Ministerul Mediului din Ucraina va trebui sa trimita partii romane pana la data de 19 iunie raspunsuri la sase intrebari privind impactul lucrarilor la canalul Bistroe asupra mediului si biodiversitatii Deltei Dunarii, a declarat, miercuri, vicepresedintele CJ Tulcea, Nicolae Chichi.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Nicolae Chichi, a moderat, marti, la Tulcea, dezbaterea publica a studiului referitor la impactul transfrontalier al proiectului ucrainean „Renovarea caii navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra” pe teritoriul Romaniei, conform prevederilor Conventiei Espoo.
In timpul dezbaterii, reprezentantii ministerului mediului din Ucraina au declarat ca etapa a doua de constructie a canalului Bistroe se va realiza doar cu respectarea Conventiei Espoo. Reprezentantii ucraineni au refuzat insa sa raspunda la intrebarile privind eventualele lucrari care se deruleaza in momentul de fata pe canalul Bistroe.
„Partea ucraineana nu a raspuns din pacate la o intrebare esentiala pentru noi, din punctul meu de vedere, si anume daca s-au inceput lucrarile in ceea ce priveste etapa intai. E vorba despre identificarea canalelor si digurilor. A fost o intrebare simpla si directa, din pacate prea grea pentru partea ucraineana”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, Nicolae Chichi, moderatorul intalnirii de la Tulcea.
Acesta a mai spus ca, pana la data de 19 iunie, ministerul mediului din Ucraina va trebui sa raspunda la sase intrebari esentiale legate de impactul lucrarilor asupra mediului si biodiversitatii, inclusiv respectarea conditiilor de mediu impuse de Romania prin Conventia Espoo.
„De fapt, reprezentantii partii ucrainene au afirmat clar ca etapa a doua a constructiei canalului navigabil de la Bistroe va tine cont fara doar si poate de Conventia Espoo, privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, fara discutii si negocieri. Rezervatia Biosferei are studiul de impact foarte bine pus la punct si riguros intocmit, iar probleme au fost ridicate in functie de atingerea adusa de construirea canalului Bastroe asupra unor zone strict protejate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii”, a precizat Chichi.
La dezbaterea de la Tulcea au participat si reprezentanti ai Ministerului roman de Externe.
„Pozitia constanta a partii romane a fost aceea ca Ucraina trebuie sa se abtina de la realizarea oricaror noi lucrari si sa initieze un dialog bilateral deschis si sincer in vederea rezolvarii chestiunii in conformitate cu normele internationale, avand in vedere prevederile clare ale conventiilor internationale, in special ale Conventiei de la Espoo, si, in special, faptul ca proiectul Bistroe este susceptibil sa provoace un impact transfrontalier negativ semnificativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii. Partea romana va continua demersurile intreprinse in plan bilateral si multilateral in vederea identificarii, in comun cu partea ucraineana, a unei solutii la problema Bistroe conforme cu normele de drept international in materie. Romania nu contesta dreptul Ucrainei de a lua masuri care sa duca la dezvoltarea economica a tarii, insa aceste masuri trebuie adoptate cu respectarea standardelor europene si a normelor de drept international, raspunzand astfel principiului dezvoltarii durabile”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Romania si Ucraina au pareri divergente si in ceea ce priveste Canalul Bistroe. Canalul Bistroe revenise in atentia publica in martie, Ministerul roman al Afacerilor Externe anuntand ca a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime „Dunare – Marea Neagra” (Bistroe). Cu acest prilej, partea romana a reamintit partii ucrainene ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale.
In schimb, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat in mai ca in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata, canalul functioneaza si chiar aduce venituri Ucrainei si in special regiunii Odesa. Statele-parti ale Conventiei Espoo, care s-au reunit anul trecut la Bucuresti, au cerut Ucrainei sa opreasca lucrarile la canal, sa reia dialogul cu autoritatile romane si sa parcurga etapele procedurale necesare prevazute de Conventia de la Espoo.
Sursa: Realitatea TV