Costanda la indigo

Primarul Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti pregatesc o noua afacere imobiliara dupa modelul „Bordei-Costanda”. De aceasta data, vizate sunt doua hectare din Parcul Tineretului care ar putea ajunge la afacerista Marioara Micsunescu, renumita pentru tranzactiile cu terenuri din zona Lacului Vacaresti

Dupa algoritmul Costica Costanda, astazi, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti se pune la cale o noua afacere imobiliara. Este vorba despre afacerea „Parcul Tineretului-Micsunescu”, trasa la indigo dupa escrocheria cu terenurile din Parcul Bordei. De aceasta data, vizat este Parcul Tineretului, iar samsarul imobiliar este o femeie, Marioara Micsunescu. O afacerista cunoscuta pentru tranzactiile cu terenuri din zona fostului lac Vacaresti, favorita a tuturor primarilor Sectorului 4.
Astazi, consilierii generali se pregatesc sa-i ofere Marioarei Micsunescu peste doua hectare de teren din Parcul Tineretului. Micsunescu a cumparat drepturile litigioase asupra unor terenuri de la mai multi oameni din sectorul 4. Apoi, cu sprijinul unor functionari si al unor magistrati, a comasat terenurile respective iar suprafata obtinuta, de peste doua hectare, prin complicitatile acelorasi personaje, a fost mutata intr-o zona extrem de scumpa, la marginea parcului Tineretului dinspre Calea Vacaresti. Practic, Marioara Micsunescu va intra in posesia unei bucati uriase de teren in parcul Tineretului pe care, conform unor surse, urmeaza sa ridice un ansamblu rezidential de lux. De remarcat este ca Marioara Micsunescu a obtinut terenurile folosind metoda de succes a omului de afaceri Costica Costanda.

Proiectul de Hotarare care urmeaza sa fie aprobat astazi

Afacerea Tineretului-Micsunescu a mai fost pusa pe ordinea de zi a sedintei CGMB acum mai bine de un an, pe 31 martie 2007. La fel ca atunci, si astazi figureaza acelasi „Proiect de hotarare privind aprobarea schimbului de proprietati intre terenul proprietatea doamnei Micsunescu Marioara in suprafata de 20.107 mp si un teren apartinand municipiului Bucuresti in suprafata de 20.107 mp”. Practic, asa cum spuneam, Videanu ii da Marioarei Micsunescu terenuri care nu au fost revendicate pana in prezent, dar care nici nu apartin statului sau Primariei. Suprafetele se afla intr-o zona extrem de profitabila si anume in marginea Parcului Tineretului.

Expunere de motive mincinoasa
Toata afacerea este justificata prin nevoia de a proteja parcele din centrul Parcului Tineretului unde Marioara Micsunescu ar avea terenuri de recuperat. Asta, desi in acel loc nimeni nu a fost pus in posesie. In schimb, zeci de fosti proprietari care au avut terenuri langa parc asteapta si acum sa fie pusi in posesie, chiar in zona unde i se ofera terenuri Marioarei Micsunescu. Anul trecut, in „expunerea de motive”, bazandu-se pe rapoarte de specialitate intocmite de Directia Urbanism si Amenajarea Teritoriului, condusa de controversatul Adrian Bold, arhitect sef al Bucurestilor, si de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala, condusa de Cristina Setran, edilul Adriean Videanu scria: „Se precizeaza ca, potrivit PUZ (plan urbanistic zonal – n.r.) Parcul Tineretului a fost alocata o suprafata de aprox. 6,8 ha pentru relocarea terenurilor ce au fost retrocedate in interiorul parcului. Potrivit acestor prevederi urbanistice, dna Micsunescu Marioara, in calitate de proprietar al unor parcele de teren situate in interiorul parcului solicita un schimb intre terenurile detinute in proprietate si parcele de teren situate in zona alocata in acest scop. Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana face precizarea ca scoaterea proprietatilor din zona centrala a parcului si relocarea lor intr-o zona marginala este o solutie care conduce la eliminarea proprietatilor dispersate in parc si relocarea acestora intr-o forma compacta, intr-o zona apartinand municipiului Bucuresti, astfel incat functiunea parcului sa nu fie perturbata. Terenurile proprietatea doamnei Micsunescu Marioara situate in incinta Parcului Tineretului constituie terenuri dobandite in baza Legii nr.18/1991 si ulterior a unor contracte de vanzare-cumparare, asa cum au fost descrise in raportul de specialitate intocmit de Directia Evidenta Imobiliara si Cadastrala. (…) Se precizeaza de asemenea ca terenurile propuse la schimb au aceeasi valoare de circulatie”. Cel putin paragraful privind valoarea egala a terenurilor este mincinos, deoarece valoarea celor doua suprafete este net diferita: terenul situat in marginea parcului, spre intrarea dintre Calea Vacaresti, are o valoare de piata uriasa.

Tranzactii dubioase
Aceleasi documente au stat si la baza expunerii de motive actuale a primarului Videanu.
In raportul de specialitate intocmit de arhitectul Bold si invocat de primarul Videanu se enumera mai multe contracte de vanzare-cumparare incheiate la acelasi notar pentru diverse suprafete. Contracte incheiate de Marioara Micsunescu cu diferiti proprietari. Conform unor surse din piata imobiliara, Micsunescu a cumparat pe sume de nimic terenurile de la proprietari, inainte ca acestia sa-si rezolve recuperarea lor. Mai exact, proprietarii si-au vandut drepturile viitoare asupra terenurilor, Marioara Micsunescu rezolvand apoi eliberarea titlurilor de proprietate si punerea efectiva in posesie. Numai ca terenurile cu pricina, despre care Marioara Micsunescu pretinde ca le-ar fi cumparat, nu au apartinut celor de la care ea le-a achizitionat, conform unor surse din cadrul Asociatiei Fostilor Proprietari Lacul Vacaresti. Spre exemplu, Alexandru Vasile Mera, de la care Micsunescu sustine ca a cumparat un teren, nu a avut niciodata teren in incinta parcului Tineretului, el fiind proprietarul unei parcele situate pe locul unde acum se afla Lacul Vacaresti. In plus, multe dintre numerele invocate de pe fostele adrese nu au existat niciodata. Graba si usurinta pe care Adriean Videanu o manifesta pentru acest dubios schimb de terenuri induce suspiciunea ca la mijloc ar putea fi vorba despre acoperirea legala a unei fraude cu terenuri a caror valoare sare cu mult peste 1000 de euro/mp.

Asociata cu denuntatorul lui Micky Spaga
Conform unor surse din piata imobiliara si din Asociatia fostilor proprietari Lacul Vacaresti, Marioara Micsunescu este foarte cunoscuta in afacerile cu terenuri din Bucuresti.
Aceasta are mai multe firme, in unele fiind asociata cu romano-elvetianul Octavian Ionescu, implicat intr-un rasunator scandal de mita care i-a mai avut drept protagonisti pe Serban Mihailescu, fost secretar general al Cabinetului Nastase si cunoscut sub numele de Micky Spaga, si pe Virgil Teodorescu, consilier al acestuia. In scandalul supranumit „Omu-Busteni”, partenerul elvetian al Marioarei Micsunescu s-a autodenuntat spunand ca le-a dat spaga lui Teodorescu si Mihailescu pentru sprijinul oferit in realizarea unui proiect turistic in zona Busteni-Valea Cerbului. Marioara Micsunescu este actionara la urmatoarele firme: Vlad Exim SRL, Omu Mountain Resort SA (asociata cu Octavian Ionescu), Simply Comp SRL si Vladimar 2002 SRL, Safe Act SRL, Marexim 2002 SRL, Total MM Com SRL si Vlamir Proconstruct SRL. Majoritatea dintre ele au sediul intr-un apartament dintr-un bloc situat pe Soseaua Oltenitei nr. 226.

Judecatorii imobiliari
La sfarsitul lunii martie 2007, Marioara Micsunescu nu avea la dosarul retrocedarilor un document important.
Este vorba de decizia civila nr. 1112 din 11 iunie 2007 a Curtii de Apel Bucuresti (CAB) – Sectia a VIII Contencios Administrativ si Fiscal. Prin respectiva decizie, magistratii se substituie, practic, CGMB: „admite capatul de cerere privind obligarea CGMB la emiterea hotararii privind aprobarea schimbului de terenuri”.
Cu alte cuvinte, chiar in cazul in care alesii bucurestenilor nu ar fi de acord sa-i dea terenul Marioarei Micsunescu, ei sunt obligati de completul de judecata de la CAB, condus de judecatoarea Camelia Spranceana, fosta sotie a interlopului craiovean Samir Spranceana. Interesant este ca aceasta, Camelia Spranceana, este cea care l-a ajutat si pe Costica Costanda. Ea a fost presedintele completului de judecata care i-a dat castig de cauza lui Costanda in litigiul cu municipalitatea, pe marginea dreptului de a construi in Parcul Bordei. De asemenea, pe langa Camelia Spranceana, mai exista un magistrat care a facut parte din completele care au judecat cazurile lui Costanda si Micsunescu. Este vorba despre judecatorul Gheorghe Grecu.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *