Cum sa-ti faci rochii din umbrele si cercei din capace de sticla

Cum sa-ti faci rochii din umbrele si cercei din capace de sticla

Hainele eco, vintage sau create din altele mai vechi sunt esenta conceptului “Chic&Ethic”, lansat aseara cu o parada de moda. Capacele de la sticle, doze de suc, paturi uzate sau lenjerii de pat pot deveni haine la moda pentru persoanele “eco”. Fundatia Reper21 incearca sa impuna pe piata consumul responsabil.

Nu ne gandim in fiecare zi la cate mii de kilometri a strabatut perechea de blugi pe care o avem pana sa ajunga la noi in dulap. Nici la miile de litri de apa care se irosesc pentru a se face tricourile pe care le purtam zilnic.

Nici nu ne trece prin cap in ce conditii muncesc femeile din China sau Bangladesh pentru a coase rochita pe care o purtam de doua ori inainte de a o arunca intr-un colt al dulapului. S-au gandit insa la toate astea o mana de bucuresteni de la asociatia Reper21 care au si lansat ieri Campania “Chic & Ethic”.

Aseara, de la ora 18.00, la Mansarda Carturesti, zeci de simpatizanti ai cauzei s-au adunat pentru a vedea colectiile “eco” ale designerilor din sapte tari europene, inclusiv din Romania. Au stins caldura inabusitoare cu apa si o picatura de vin si s-au lasat purtati intr-o lumea ideala, in care hainele sunt doar din materiale naturale, fara vopseluri toxice.

„Trash Couture“

„Cand am infiintat asociatia, in 2006, ne-am gandit la concept de dezvoltare durabila, protectia mediului inconjurator, echitate sociala si promovarea consumului responsabil. De altfel, eu am fost dintotdeauna pasionata de moda. Ne-am dat seama ca exista persoane care nu stiu ca pretul incasat de o croitoreasa care lucreaza intr-o fabrica primeste pe un tricou pe care-l face doar 5% din pretul cu care este vandut. Sau cati kilometri fac blugii nostri pana ajung in magazine”, a explicat Ana Maria Paladus, coordonatorul proiectului.

Nimeni nu s-ar fi gandit ca niste felii de portocale uscate pot arata atat de bine atasate pe un brau sau ca o umbrela poate deveni o rochie incantatoare si impermeabila pe deasupra. Designerii din Marea Britanie au creat colectia “Trash Couture” prin care au reciclat diverse haine abandonate de unii si le-au dat o viata noua.

Echipa din Grecia a avut ca tema schimbarile climatice si au folosit ca material reciclabil umbrelele. Hainele din in au fost prezentate de echipa lituaniana. Pe podium au urcat si creatiile designerilor din Turcia, Italia si Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *