Canalizarea orasului Lugoj, deversata direct in raul Timis

Canalizarea orasului Lugoj, deversata direct in raul Timis

Statia de epurare de la Jabar nu functioneaza, fiind in renovare de mai bine de doi ani. In aceste conditii, toata canalizarea Lugojului si apa de ploaie se scurg direct in raul Timis. Autoritatile inchid ochii.

Cazul de poluare de la Lugoj a fost tinut „la sertar” de autoritati, pana cand s-a descoperit ca societatea de apa si canal din localitate, Meridian 22, a dat in judecata Primaria, cerand plata unor servicii. Cu aceasta ocazie, primarul Francisc Boldea a dezvaluit ca nu se impune plata serviciilor, pentru ca firma nu a facut eforturi sa gestioneze apa de ploaie si canalizarea, pentru ca statia de epurare este oprita si totul se varsa direct in raul Timis.

De altfel primarul recunoaste deschis situatia de la statia de epurare si spune ca aceasta se va reglementa in aproximativ o luna. Statia este, insa, in lucru de doi ani de zile. „Am investit cinci milioane de euro in aceasta statie. E normal ca pe perioada asta asa nu poate sa treaca prin statie. Este o situatie pe un timp limitat. In luna iulie dam in folosinta noua statie de epurare”, a spus primarul Francisc Boldea.

Situatie fara precedent

Intrebati despre situatia de la Lugoj, reprezentantii Garzii de Mediu Timis dau din colt in colt. Prim-comisarul Garzii de Mediu Timis, Marian Eperies, a fost plecat din localitate si nu a putut oferi detalii. Marian Eperies a spus, insa, ca nu s-a mai confruntat cu o astfel de situatie. „Primaria Lugoj trebuie sa ceara acceptul de la Apele Romane pentru a descarca apele respective. Pana luni nu pot sa va spun mai multe. Nu au mai fost spete de genul acesta. Daca este doar apa pluviala nu sunt probleme. Daca e apa menajera, intradevar sunt probleme. Nu aveau voie cei de la primarie sa faca ceva fara sa notifice Apele Romane”, a spus Marian Eperies.

Potrivit acestuia, trebuie sa existe o permanenta monitorizare a apei. Nici reprezentantii Agentiei de Mediu nu se implica in cazul de la Lugoj, pasand responsabilitatea la Ape. „Ei gestioneaza tot ceea ce intra si iese in perimetrul apelor. Prin urmare, ei cred ca sunt in masura sa va dea mai multe amanunte”, a spus seful Agentiei Regionale de Mediu Timisoara, Gabriela Lambrino.

Apele au dat OK-ul

La randul lor, reprezentantii Apelor Romane sustin ca nu este niciun fel de problema si situatia, desi dureaza de doi ani, este sub control. Directorul tehnic al Directiei Apelor Banat, Ionel Vlaicu, sustine ca ar fi fost probleme doar daca s-ar fi deversat in alta parte decat la locul stabilit, Jabar. „Ei evacueaza ca si pana acum in raul Timis, dar la Jabar. Statia este in retehnologizare. Tot ce este canalizat, absolut tot este deversat in Timis. Nu exista niciun pericol de poluare, asa a functionat si pana acum. Dupa ce vor finaliza statia, calitatea apei va fi imbunatatita. Functioneaza conform actului de reglementare emis de noi”, a spus Vlaicu.

Poluare cu petrol acum trei ani

Raul Timis nu este la primul contact cu poluarea. In anul 2008, comisarii Garzii de Mediu au constatat ca raul Timis a fost poluat cu hidrocarburi provenite din decantorul depoului CFR, care a fost spalat cu un furtun de mare presiune. Poluarea s-a produs in zona orasului Caransebes, iar martorii de la acea vreme au spus ca nu a fost primul incident de acest gen. De asemenea, tot in Lugoj, societatea de apa si canal a atras atentia asupra faptului ca apa provenita de la spalatoriile auto polueaza raul Timis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *