Nimic nu va mai fi la fel in 2100. Conform unui studiu condus de omul de stiinta Greg Asner de la Carnegie Institution’s Department of Global Ecology, schimbarile climatice, despaduririle, modificarea modului de folosire a pamantului, toate acestea vor transforma semnificativ intre 55 si 82% din padurile tropicale umede ale planetei.

Cercetatorii au adunat informatii asupra transformarilor prevazute asupra vegetatiei provenind din 16 regiuni climatice diferite si au generat diverse scenarii legate de modul in care diverse specii ar putea sa treaca printr-un proces de remodelare geografica in viitorii 90 de ani.

Situatia pe regiuni

In America Centrala si de Sud schimbarile climatice ar putea modifica pana la doua treimi din biodiversitatea padurilor umede. Daca la aceasta mai adaugam si schimbarile in modul de folosinta al solului, acesta ar putea provoca in bazinul Amazonian schimbari de biodiversitate in peste 80% din regiune.

In regiunea Congo, pe langa incalzirile climatice globale, despadurirea selectiva ar putea afecta in mod negativ intre 35 si 74% din tara, in timp ce la scara continentala, 70% din biosistemul padurilor tropicale din Africa va fi amenintat.

In Asia si zona Pacificului consecintele vor fi mai slabe decat in Africa sau America Latina , dar procentajul modificarilor nu va scadea sub 77%.

Asner propune reprezentantilor sa isi canalizeze eforturile asupra reducerii presiunii despaduririlor, ajutand astfel speciile sa isi imbunatateasca abilitatile de deplasare in timp util.

Padurile tropicale adapostesc mai mult de jumatate din plantele si animalele de pe Terra, dar efectul combinat al schimbarilor climateice si despadurirea le obliga sa se adapteze, sa se mute sau sa moara.

Sursa:ABC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here