Utilizarea combustibililor fosili si agricultura -printre cele mai daunatoare activitati asupra mediului

Rezultatele consultarii publice privind viitorul agriculturii ecologice

Utilizarea combustibililor fosili si agricultura reprezinta activitatile cu cel mai mare impact asupra mediului inconjurator la nivel global, arata un studiu al Programului Natiunuilor Unite pentru Mediul Inconjurator.

„Rezultatele ma surprind. Dar cand ne gandim la situatia generala si observam utilizarea excesiva a ingrasemintelor, schimbarea modului de folosire a solului si a utilizarii apei, constatam imediat ca impactul agriculturii este intr-adevar foarte important.” a comentat pentru agentia spaniola EFE profesorul Edgar Hertwich de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie.

Potrivit expertilor, omenirea trebuie sa schimbe in mod radical trei aspecte: modalitatea de obtinere a produselor agricole, utilizarea combustibililor fosili si productia de materiale, in special plastic, fier, otel si aluminiu.

Acestia considera foarte ingrijoratore transferul a jumatate din toate culturile agricole mondiale catre productia de animale, responsabila pentru 19% din totalitatea emisiilor de gaze cu efect de sera dar si pentru 60% din poluarea cu fosfor si nitrogen precum si pentru 30% din poluarea cu substante toxice din Europa.

„Populatia mondiala este in crestere si pe zi ce trece se mareste consumul de carne pe cap de locuitor. Nu am facut referire la acest lucru in studiu dar, acest fapt va avea implicatii medii si majore asupra mediului pana in 2050.”  a afirmat Sangwon Suh, un alt autor al studiului si profesor la Universitatea din California, Santa Barbara.

Omul de stiinta american a semnalat ca, de exemplu „consumul de carne pe cap de locuitor a crescut in China cu 42% din 1995 pana in 2003. Potrivit ultimelor previziuni, in urmatorii ani va mai creste cu inca 30%”

Alte probleme detectate sunt si cantitatile substantiale de alimente irosite si subventiile enorme primite de agricultori.

Sursa: ABC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *