De ce recomanda oamenii de stiinta dieta cu rapita… pentru vaci?

De ce recomanda oamenii de stiinta dieta cu rapita... pentru vaci?
De ce recomanda oamenii de stiinta dieta cu rapita… pentru vaci?

Vacile hranite cu rapita dau un lapte mai sanatos, sugereaza rezutatele unui experiment care a durat 3 ani. Adaugarea in furaj a unor suplimente ce contineau rapita a dus la scaderea continutului de grasimi saturate din lapte cu peste 25%, marind totodata continutul de grasimi mononesaturate si grasimi trans naturale, despre care se crede ca ar avea efecte benefice pentru sanatatea umana.

Laptele astfel obtinut are un gust la fel de bun ca si cel obisnuit, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, care au condus experimentul.

In general, medicii si nutritionistii considera ca un consum ridicat de grasimi saturate este daunator sanatatii, ducand la cresterea nivelului de colesterol si la sporirea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare; prin urmare, reducerea continutului de grasimi saturate din alimentatie ar fi o cale de a reduce riscul acestor boli.

Produsele lactate contin in proportie semnificativa grasimi saturate (in special untul si branzeturile), dar contin si compusi cu rol benefic important, in special pentru sanatatea oaselor (proteine, calciu, fosfor, magneziu), deci reducerea consumului de lapte s-ar putea sa nu fie cea mai buna solutie. In schimb, un lapte in care sa se regaseasca toti acesti nutrienti sanatosi, dar mai putine grasimi saturate ar putea fi o optiune mai buna.

Pornind de la aceasta idee, 22 de ferme de vaci de lapte din sud-vestul Angliei au luat parte la experiment, hranind vacile cu suplimente de rapita.

Dupa ceva mai mult de o luna, s-a observat deja ca proportia de grasimi saturate din lapte scazuse cu aproximativ 5%, iar cea de grasimi mononesaturate crescuse cu cca. 9%.

O a doua etapa a studiului a avut loc la ferma proprie a Universitatii din Reading, unde au fost efectuate analize mai detaliate.

Rezultatele au aratat ca hranirea vitelor cu suplimente pe baza de ulei de rapita a dus la scaderea continutului de grasimi saturate din lapte cu 27% si a sporit continutul de grasimi mononesaturate si trans. Unele studii sugereaza ca grasimile trans naturale, spre deosebire de grasimile trans produse artificial (prin hidrogenarea uleiurilor), ar fi benefice pentru sanatate.

Pentru a confirma daca acest tip de lapte reduce riscul bolilor cardiovasculare, cercetatorii vor fabrica din el branzeturi si unt, urmand ca, intr-un studiu viitor, sa testeze aceste produse, comparativ cu cele obtinute din lapte obisnuit, pentru a evalua impactul lor asupra sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *