Decizie istorica in Argentina. Urangutanii sunt persoane Non-Umane si nu pot sta in custi

Decizie istorica in Argentina. Urangutanii sunt persoane Non-Umane si nu pot sta in custi
Decizie istorica in Argentina. Urangutanii sunt persoane Non-Umane si nu pot sta in custi
Decizie istorica in Argentina. Urangutanii sunt persoane Non-Umane si nu pot sta in custi

Un urangutan dintr-o gradina zoologica argentiniana va fi eliberat si transferat intr-un parc natural, dupa ce un tribunal din Argentina a decis ca aceasta primata este „o persoana non-umana” care a fost ilegal privata de libertate, a anuntat presa locala, citata de Mediafax.

Activistii pentru drepturile animalelor au depus in instanta o petitie „habeas corpus” – un document folosit de obicei pentru a contesta legalitatea detentiei sau incarcerarii unei persoane -, in luna noiembrie, in numele Sandrei, o femela de urangutan de Sumatra in varsta de 29 de ani, care traieste in Gradina Zoologica din Buenos Aires.

In acel proces, care s-a incheiat cu o decizie care ar putea deschide calea spre noi procese, Asociatia Oficialilor si Avocatilor pentru Drepturile Animalelor (Association of Officials and Lawyers for Animal Rights / AFADA) a spus ca primatele au suficiente functii cognitive si nu ar trebui sa fie tratate ca niste obiecte.
Tribunalul argentinian a decis ca Sandra, care s-a nascut in captivitate in Germania, inainte de a fi transferata in Argentina, in urma cu doua decenii, merita drepturile de baza ale unei „persoane non-umane”.

„Aceasta decizie deschide calea nu doar pentru primatele de talie mare, ci si pentru toate fiintele constiente care sunt, pe nedrept si in mod arbitrar, private de libertate in gradini zoologice, circuri, parcuri acvatice si laboratoare stiintifice”, a declarat Paul Buompadre, avocat al AFADA, citat de cotidianul La Nacion.

„Urangutan” este un cuvant ce provine din limbile malaysiana si indoneziana si care inseamna „omul padurii”.

Cazul urangutanului Sandra nu este primul din lume prin care activistii au incercat sa foloseasca procedura judiciara „habeas corpus” cu scopul de a elibera din captivitate o serie de animale salbatice.

Un tribunal american a respins, in decembrie, o cerere similara ce viza eliberarea cimpanzeului Tommy, detinut de un crescator privat de animale in statul New York, considerand ca acel animal nu este „o persoana” indreptatita sa beneficieze de drepturile si protectia oferite de „habeas corpus”.

In 2011, activistii din organizatia People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) au dat in judecata SeaWorld, afirmand ca cinci balene orca detinute de acest acest lant de parcuri acvatice erau tratate ca niste sclavi. Un tribunal din San Diego a respins insa posibilitatea de judecare a acestui caz.

Gradina Zoologica din Buenos Aires are la dispozitie 10 zile pentru a face recurs.

Adrian Sestelo, directorul departamentului de biologie al Gradinii Zoologice din Buenos Aires, a declarat pentru cotidianul La Nacion ca urangutanii sunt prin natura lor animale calme si solitare, care se intalnesc intre ele doar pentru a se imperechea si pentru a avea grija de puii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *