Cei mai mari si mai batrani arbori de pe Terra incep sa moara

Cei mai mari si mai batrani arbori de pe Terra incep sa moara

Oamenii de stiinta au lansat un avertisment in legatura cu disparitia alarmanta a arborilor uriasi si foarte batrani, cele mai mari organisme vii de pe planeta, care adapostesc o biodiversitate impresionanta, alcatuita din numeroase specii de pasari si alte vietuitoare.

Acest studiu, realizat de cercetatorii australieni si americani, a fost publicat in revista Science. Autorii lui au ajuns la concluzia ca peste tot pe Glob cei mai batrani arbori sunt amenintati cu disparitia, daca nu va fi demarata o politica de conservare.

„Este o problema mondiala care vizeaza aproape toate tipurile de padure”, a spus David Lindenmayer, de la Universitatea Nationala din Australia, coordonatorul studiului.

„Dupa modelul animalelor de talie mare, precum elefantii, tigrii si cetaceele, ale caror populatii sunt intr-un declin puternic, foarte multe indicii ne arata ca acesti arbori se confrunta cu acelasi risc”, a adaugat el.

David Lindenmayer a realizat acest studiu impreuna cu cercetatori de la Universitatea James Cook din Australia si de la Universitatea Washington din Statele Unite, lucrand in paduri suedeze, pe baza unor informatii care au mers inapoi pe firul istoriei pana in anul 1860.

Oamenii de stiinta au constatat o disparitie ingrijoratoare a copacilor mari, vechi de 100-300 de ani, la toate latitudinile Europei, in America de Nord, in Africa, in Asia, in America de Sud, in America Latina si in Australia.

Sorbii din Australia, pinii din Statele Unite, arborii secquoia din California si baobabii din Tanzania reprezinta principalele specii periclitate.

Incendiile de padure nu sunt singurii factori care se fac vinovati de aceasta rata de mortalitate inalta, care este de 10 ori mai mare decat cea considerata normala, chiar si in anii fara incendii.

Acest fenomen reprezinta, potrivit autorilor studiului, rezultatul unei combinatii de factori, precum incalzirea globala, defrisarea si nevoia de terenuri agricole.

„Suntem pe punctul de a vorbi despre disparitia celor mai mari organisme vii de pe planeta, a celor mai mari plante cu flori de pe planeta si a unor organisme care joaca un rol determinant in reglementarea si bogatia lumii noastre. Tendinta este cu adevarat foarte ingrijoratoare”, a declarat Bill Laurence, profesor la Universitatea James Cook.

Arborii mari reprezinta intr-adevar locul de cuibarit si habitatul a aproape 30% dintre pasarile si animalele din ecosistemul terestru.

Ei alcatuiesc, totodata, uriase „puturi” de carbon, rezerve importante de minerale in subsol si permit unei multitudini de organisme vii sa se dezvolte si sa influenteze hidrologia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *