APEL catre jurnalisti: monitorizati referendumul cianurii!

APEL catre jurnalisti: monitorizati referendumul cianurii!

Pe 9 decembrie avem nevoie de sprijinul dumeavoastra pentru a depista eventualele nereguli in desfasurarea referendumului cianurii din Muntii Apuseni si a le face cunoscute publicului larg. Locuitorii din 35 de localitati ale judetului Alba sunt chemati la urne sa raspunda la intrebarea: „Sunteti de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?”.

Pericolul mineritului in Apuseni va fi din ce in ce mai prezent in Romania urmatorilor ani. Peste 12 proiecte miniere cu cianuri au obtinut licente de explorare si chiar de exploatare. In acest context, referendumul este un instrument politic si de PR, organizat din bani publici in favoarea unui proiect minier privat, puternic sustinut de primarii din cele 35 de localitati participante, indiferent de partidul politic din care fac parte. Este de asteptat ca primarii sa intervina in convingerea si mobilzarea electoratului in ziua votului. Exista posibilitatea comiterii unor fraude inclusiv in afara sectiilor de votare.

Din acest motiv va rugam sa tineti sub observatie desfasurarea referendumului si sa difuzati eventuale fraude observate. Anuntati la 112 si in paralel la ActiveWatch (Irina Zamfirescu, 0727 736 572) si 0752 353017 / 0723 024300 (persoana de contact: Roxana Pencea) pentru a putea lua masurile necesare.

– Turismul electoral – Votarea, in mai multe sectii, pe liste suplimentare – Inchisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 54, Legea 3/2000)

– Suveica/Stafeta – Cetatenii primesc un buletin de vot cu insemnul „votat” cand intra in sectia de votare si dau unul nevotat cand ies – Inchisoare de la 6 luni la 3 ani (art. 53, Legea 3/2000)

– Mita electorala – Oferirea de produse sau bani cetatenilor pentru ca acestia sa voteze intr-un anumit fel – Inchisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 54, Legea 3/2000)

– Amenintarea electoratului – Intimidarea electorilor, prin diverse metode, de la violenta verbala la folosirea armelor, inclusiv prin mesageri.

Daca observati oricare dintre cele enumerate mai sus, va rugam sa ne contactati si sa denuntati frauda la 112!

Vigilenta si corectitudinea cu care presa va furniza publicului larg informatii despre acest referendum este foarte importanta pentru noi toti si ar putea demasca cea mai mare manevra de manipulare a opiniei publice locale si nationale, pe bani publici, in interes privat. Integritatea jurnalistilor in acest moment este foarte importanta. Nu fiti parte la cea mai rusinoasa manevra de manipulare a populatiei Apusenilor si a intregii tari!

Referendumul se desfasoara in: Abrud, Albac, Almasu Mare, Arieseni, Avram Iancu, Baia de Aries, Bistra, Bucium, Ceru Bacainti, Ciuruleasa, Cimpeni, Cricau, Galda de Jos, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Intregalde, Livezile, Lupsa, Metes, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Ponor, Posaga, Rametea, Ramet, Rosia, Montana, Salciua, Scarisoara, Sohodol, Stremt, Vadu Motilor, Vidra si Zlatna.

Mai multe informatii despre referendum gasesti aici: http://rosiamontana.org/ sau aici:http://rosiamontana.ro/Referendum_Alba/NU_participa_la_referendum.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *