Doljul prinde radacini si in nisip

Doljul prinde radacini si in nisip

Proiectul are ca scop impadurirea mai multor suprafete de teren, unde vor fi plantati in noiembrie, la nivel national, peste 26 de milioane de puieti

In judetul Dolj a demarat sambata o actiune de impadurire, organizata de Ministerul Mediului si Padurilor si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ramnicu Valcea. Actiunea are loc in cadrul campaniei nationale de plantare “Impadurim Romania”, iar printre zonele incluse in program se numara si comunele doljene Marsani, Celaru si Daneti.

Mobilizare generala la Marsani

In comuna Marsani, care detine 5.000 ha de terenuri nisipoase, a inceput, sambata, impadurirea a 150 ha de terenuri. Primarul acestei comune, Constantin Ghenciou, a afirmat ca terenurile degradate, ce au intrat in proiect, apartin cetatenilor, urmand sa revina in proprietatea acestora dupa patru – cinci ani, cand padurea ajunge la starea de masiv a lemnului.

“Dupa impadurire, de intretinere se ocupa o firma care a castigat licitatia cu bani guvernamentali, conform conditiilor din caietul de sarcini. Dupa cinci ani de zile, cand padurea ajunge la starea de masiv a lemnului, trecem la repartizarea suprafetei de padure proprietarilor de teren. La nivelul comunei Marsani, avem 5.000 ha de nisip, din care am plantat 1.200 pana in toamna trecuta, acum plantam inca 150 ha, iar in perioada urmatoare putem planta inca 600 ha”, a spus primarul comunei Marsani, Constantin Ghencioiu.

Desertificarea Doljului – scenarii alarmante

Gheorghe Dinuca, inspector-sef adjunct la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic si Vanatoare Valcea, prezent sambata la Marsani, a precizat ca actiunea este benefica acestei regiuni, pentru ca zona de desertificare incepe din Oltenia. Totodata, Gheorghe Dinuca a mai spus ca, la aceasta actiune, au participat 30 de angajati de la Ocolul Silvic de Stat Sadova si Ocolul Silvic “Renasterea Padurii”, 50 de cetateni, 100 de copii de la scolile generale si 20 de studenti de la Facultatea de Horticultura a Universitatii din Craiova.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Cristinel Iovan, prezent la eveniment, a afirmat ca ar fi necesara o actiune intreprinsa in randul elevilor de catre Ministerul Educatiei prin inspectoratele scolare judetene pentru constientizarea importantei pe care o reprezinta pastrarea unui mediu curat prin mentinerea padurilor.
“Consiliul Judetean Dolj este alaturi de comunitatile locale care se confrunta cu problema desertificarii. Nu este pentru prima oara cand participam la o asemenea actiune de impadurire a terenurilor degradate. Aceste actiuni de impadurire sunt binevenite, pentru ca datele privind desertificarea din judetul Dolj sunt alarmante, procesul fiind in continua crestere. Inainte de anii ‘90, lucrarile care s-au facut au fost mai complexe, mai ample, pentru ca si finantarile au fost foarte mari. S-au realizat sisteme de irigatii, s-au realizat perdele forestiere care sa protejeze solul de acest fenomen al desertificarii. (…) Vreau sa felicit autoritatile locale din comuna Marsani, care, de-a lungul timpului, au accesat diferite programe pe mediu, reusind sa impadureasca suprafete intinse de teren care nu mai sunt favorabile agriculturii, fiind degradate. Este un inceput, dar trebuie dublat acest efort de cel al autoritatilor centrale”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Cristinel Iovan.

6 luni de barbarie, 22 de ani de degradare

Prezent la aceasta actiune, deputatul PSD Ion Calin a declarat ca “programul national «Impadurim Romania» este mai mult decat binevenit, pentru ca, la inceputul anilor ‘90, padurile din Romania au fost taiate in stil barbar”. “In judetul Dolj, au disparut peste 19.000 de hectare de padure. Ceea ce s-a taiat intr-o jumatate de an nu am putut impaduri in 22 de ani. Pentru mediu este nevoie cel putin de refacerea suprafetelor de padure taiata, prin programe nationale, in primul rand, dar si prin programe ale ONG-urilor. In aceasta zona exista acest fenomen al nisipurilor zburatoare, care apare in perioada in care bate vantul. Aceste nisipuri se ridica si este imposibil pentru o persoana sa mai poata respira, motiv pentru care in zona s-au creat mai multe bordeie, unde oamenii sa se poata adaposti pana se potoleste vantul. Daca in fiecare comuna din tara s-ar impaduri o astfel de suprafata, Romania ar fi pe primul loc in Europa. Oamenii din Marsani au fost de acord sa dea aceste terenuri pentru impaduriri, iar ulterior, dupa ce vor reveni in proprietatea lor, padurile sa fie exploatate in regim silvic, ceea ce este extraordinar si pentru mediul inconjurator de care suntem datori sa ne ingrijim pentru binele nostru si al generatiilor care vin. Azi, impreuna cu echipa mea, am plantat cinci randuri de la cap la coada, vom urmari acesti pomi si speram ca, peste cativa ani, sa ne putem odihni la umbra lor, mai ales cand vor fi infloriti”, a declarat Ion Calin.

–––
POLITICIENI LA LOPATĂ

LOV: Vom transforma Craiova intr-un oras european verde!

La aceasta actiune de impadurire au mai participat primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, parlamentari de Dolj, studenti ai Facultatii de Agronomie si Horticultura, precum si localnici ai comunei Marsani si din localitatile invecinate. “Este o campanie foarte importanta pentru judetul Dolj, care are una dintre cele mai mici suprafete de padure, 11 la suta. Suntem intr-o perioada in care se fac plantari. Am inceput si noi, la Craiova, pentru ca avem in program sa plantam 10.000 de pomi in aceasta perioada. A inceput deja sa se planteze in curtile scolilor, iar de saptamana viitoare ne veti vedea pe toti cu lopata in mana plantand pomi, pentru ca nu renunt la ideea de a deveni Craiova capitala europeana verde. Marti vom planta in fata parcului, pentru ca, desi parcul este o oaza de verdeata, in fata lui este o zona de teren viran, care nu ne place deloc, si de asta vom planta acolo copacei, dupa care vom veni cu gazon si ornamente”, a spus edilul-sef al Baniei, Olguta Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *