Organizatiile Agent Green si Salvati Dunarea si Delta au incheiat campania „Agent 00green” pentru incurajarea publicului din Romania sa sesizeze crime ecologice, iar in cadrul campaniei au fost primite 70 de sesizari de la 18 entitati diferite, potrivit unui comunicat transmis, luni, de Agent Green.Uroi

„10 dintre acestea s-au concretizat in sesizari inaintate sau procese intentate autoritatilor competente: Garda Nationala de Mediu (GNM), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si Ministerul Agriculturii (MADR)”, se precizeaza in comunicat.

Agent Green semnaleaza ca in patru cazuri autoritatile au raspuns organizatiilor sau au luat masuri pentru remedierea situatiei. Este vorba de turnul ilegal GSM al Cosmote din situl Natura 2000 Magura Odobestiului, de depozitul de deseuri din rezervatia Magura Uroiului, de eco-taxa si de constructii ilegale de imobile in situl Natura 2000 Raul Tur.

„Este imbucurator ca in unele cazuri autoritatile dau semne de dezmorteala in a actiona pentru stoparea ilegalitatilor asupra mediului, mai ales in arii naturale protejate. Am observat adesea cum organele de control ale autoritatilor competente actioneaza cu mila asupra criminalilor de mediu. Mai este insa cale lunga pana vom asista cazuri in care peisajele distruse vor fi aduse la starea initiala”, a spus coordonatorul campaniei Agent 00green, Gabriel Paun.

Spre deosebire, alte cazuri semnalate nu s-au bucurat de actiuni ale autoritatilor. Astfel, Agent Green a demarat doua procese impotriva MADR si ANPM pentru desecretizarea Registrului national al cultivatorilor de plante modificate genetic (OMG). De asemenea, Clubul Ecologic Transilvania si Agent Green au depus o plangere prealabila in cazul ordinului ilegal al ministerului agriculturii 185/2009 care permite contaminarea semintelor conventionale si ecologice cu OMG in procent pana la 0,5%.

In plus, Agent Green si agentii voluntari pregatesc demararea a doua noi procese, unul in cazul revendicarii abuzive de catre Academia Romana de terenuri in Parcul National Retezat, iar celalalt legat de imprastierea de cadavre de porci in insula Ostrovul Mare.

Totodata, Agent Green urmareste in ce masura becurile care contin mercur vandute fara respectarea obligatiilor legale sunt inca puse la vanzare in marile magazine Auchan, Mr. Bricolage, Kaufland si KIKA, dar si la alte locuri.

„Toate cazurile inregistrate de organziatii vor face obiectul unui document comun ce va fi transmis la sfarsitul anului Comisiei Europene sub forma unui raport. In cadrul campaniei care a durat sase luni cele doua organizatii au initiat atat propriile investigatii, dar au urmarit si dezvoltarea unei retele de voluntari la nivel national care sa sesizeze online crimele ecologice oferind cat mai multe informatii relevante”, a mai spus Paun.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here