Peste doua treimi dintre ursii polari ar putea disparea pana in 2050, potrivit unui studiu realizat de U.S. Geological Survey. Pana atunci, potrivit oamenilor de stiinta, 42% din gheata arctica se va topi din cauza incalzirii globale, iar ursii nu vor mai avea unde sa vaneze si sa se inmulteasca, relateaza Daily Mail.

Iar pana in 2100, avertizeaza expertii, vor mai ramane doar cateva exemplare din aceste creaturi magnifice. O echipa de oameni de stiinta americani si canadieni a studiat timp de sase luni trei grupuri de ursi polari, la sol, din avioane si in laborator, folosit modele informatice sofisticate.

Oamenii de stiinta au publicat studiul in speranta ca secretarul american pentru afaceri interne, Dirk Kempthorne, va plasa ursii polari pe lista speciilor pe cale de disparitie. „Gheata este intr-o spirala a mortii. In urma cu doi ani ma asteptam ca gheata arctica sa se topeasca pana la sfarsitul secolului. Acum cred ca va disparea pana in 2030”, a declarat doctorul Mark Serreze, de la U.S. National Snow and Ice Data Centre. Fara gheata suficienta, ursii polari vor fi fortati sa se mute pe pamant, unde nu sunt vanatori prea buni si este putin probabil sa se adapteze la timp. Expertii cred ca putini pui vor supravietui, iar multe femele vor deveni sterile din cauza stresului.

Groenlanda si Norvegia au cele mai mari populatii de ursi polari, in timp ce un sfert traiesc in Alaska si calatoresc in Canada si Rusia. Insa Geological Survey estimeaza ca aria lor de deplasare se va micsora. Uniunea Mondiala pentru Conservarea Mediului estimeaza ca in prezent traiesc intre 20.000 si 25.000 de ursi polari. Circa 16.000 vor disparea pana in 2050. Unii ar putea supravietui departe in nord, insa si dintre acestia multi vor disparea pana in 2100, a avertizat Steven Amstrup, principalul autor al studiului. Nu toata comunitatea stiintifica este de parere insa ca incalzirea globala actioneaza la o scara atat de larga. Un alt studiu a ajuns la concluzia ca ursii polari sunt inca vanati de „sportivi” bogati.

Vanatorii sunt in general americani, canadieni si rusi, care plateasc pentru aceasta distractie pana la 25.000 de euro. In Rusia, braconajul este o mare problema, o blana de urs polar costand pana la 7.500 de euro. In Canada, SUA si Groenlanda, localnicii pot ucide un numar limitat de ursi pentru hrana.

Sursa: Cronica romana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here