Dunarea forteaza digurile din Insula Mare a Brailei

Dunarea forteaza digurile din Insula Mare a Brailei

Dupa un respiro de doua trei zile cand cotele au fost in stationare si apa chiar a scazut cu doi, trei centimetri, acum, fluviul creste iarasi. Digurile din Insula Mare si Noianu Chiscani inca rezista cu bine mai ales dupa ce au fost consolidate in 2010, cand apele amenintau sa inunde incinte importante din judet.

Este pentru prima oara in 150 de ani – de cand se fac masuratori zilnice ale parametrilor apelor Dunarii – cand cota de atentie de 560 cm este atinsa in lunile decembrie – ianuarie.

Este insa tot atat de adevarat faptul ca inainte de anul 1968 – an in care s-a terminat de indiguit incinta Insulei Mari – cotele fluviului erau mult mai coborate, baltile Brailei si Ialomitei preluand surplusul de apa in urma topirii zapezilor.

„Anul acesta ne confruntam cu o anomalie prin faptul ca nivelul Dunarii, care in aceasta perioada era scazut, se afla foarte aproape de cota de atentie, de 560 cm. Chiar daca zilele urmatoare nivelul apelor va cunoaste o usoara scadere ne asteptam ca in zilele si saptamanile care urmeaza sa consemnam din nou cresteri ale cotelor Dunarii. Acest trend este datorat varsarii in fluviu a afluentilor care au preluat apa din Ungaria unde, se stie deja, au avut loc inundatii”, ne-a declarat Adrian Turiac, director Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila.

Vin apele din Ungaria

Pescarii batrani sunt si ei uimiti de nivelul foarte ridicat al apei.
„Doar de Craciun si de Sf. Vasile nu am iesit la pescuit. In rest nu am lipsit o zi, aceasta este pasiunea mea de-o viata. Niciodata Dunarea nu a crescut in perioada aceasta. Anul trecut era cu patru metri mai jos luciul apei”, ne-a declarat Marcel Mocanu, de 74 de ani.

„Vad zilnic cum creste apa dupa nivelul plutei. In fiecare zi mai ridic doi trei centimetri pluta pe fir”, ne-a explicat batranul.

Deocamdata doar digurile din Insula Mare, Braila – Dunare -Siret si Varsatura sunt in faza a I de aparare, apa a ajuns la baza digului. Pe alocuri sectoare de dig din IMB si de pe malul stang al fluviului au fost trecute in faza a II-a de aparare pentru ca apa a inceput sa urce lent dar sigur pe taluz.
„Speram ca dupa ce vor fi preluate si apele de la inundatiile din Ungaria sa asistam la o scadere a cotelor fluviului necesara pentru a face loc apelor din primavara”, ne-a declarat ing. Adrian Turiac.

Reamintim ca in Germania si Austria s-au inregistrat caderi de zapada record, astfel ca daca acestea se vor topi brusc cotele fluviului vor ameninta din nou cel putin cu aceeasi putere ca anul trecut cand s-a inregistrat nivelul istoric al cotelor fluviului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *