E riscant sa consumam bauturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea

E riscant să consumăm băuturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea
E riscant sa consumam bauturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea
E riscant sa consumam bauturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea

Dozele de aluminiu sunt „captusite” la interior cu un strat de material ce contine bisfenol A (BPA), un compus chimic prezent si in sticlele de plastic si care are efecte nocive asupra sanatatii. Ambalajul cel mai putin daunator este cel de sticla, informeaza Fox News, citata de descopera.ro.

Desi efectele BPA asupra organismului uman sunt foarte controversate, studii tot mai numeroase arata ca expunerea la acest compus poate avea consecinte negative asupra sistemului cardiovascular si asupra sistemului endocrin.

Pentru a testa efectele BPA, cercetatorii din Coreea de Sud au oferit unui numar de 60 de adulti de peste 60 de ani lapte de soia, fie din doze de aluminiu, fie din sticle de… sticla.

Dupa ce subiectii au consumat bautura, analizele de urina au aratat ca aceia care bausera din doze metalice aveau in organism niveluri de BPA cu pana la 1.600% mai mari decat cei care bausera din sticle.

De asemenea, tensiunea arteriala crescuse semnificativ la cei care bausera din cutiile metalice, in doar cateva ore. Daca pana acum fusesera studiate mai cu seama efectele expunerii cronice la BPA, acesta este unul dintre primele studii care evidentiaza efectele negative produse chiar de o singura expunere la acest compus.

Chiar daca un episod izolat de crestere a tensiunii nu este neaparat periculos, oamenii ar trebui totusi sa se gandeasca mai bine inainte de a recurge la consumul regulat de bauturi din doze metalice sau sticle de plastic.

O crestere de 5 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice, dupa consumul a doua doze de bauturi, poate provoca probleme semnificative din punct de vedere clinic, mai ales la persoanele cu boli de inima sau hipertensiune, a spus unul dintre cercetatori, adaugand ca spera ca, pe viitor, producatorii vor avea in vedere, pentru ambalarea bauturilor, solutii alternative mai sanatoase decat dozele metalice care contin BPA in stratul interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *