Echipa „Caini pentru oameni” a Vier Pfoten imbunateste calitatea vietii batranilor din sectorul 6

Cainii VIER PFOTEN ii ajuta pe virstnicii de la centrul ”Floare Rosie” din sectorul 6

Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN si Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au inaugurat astazi proiectul de terapie asistata de animale pentru varstnicii din Complexul pentru Servicii Sociale ”Floare Rosie” din sectorul 6, Bucuresti.

Scopul proiectului este de a imbunatati calitatea vietii batranilor internati in centru, care vor primi saptamanal vizita celor trei catei din echipa „Caini pentru oameni” a VIER PFOTEN. Echipa este compusa din Mulan, Tuca si Tibi, fosti caini maidanezi salvati si antrenati de VIER PFOTEN pentru programul de terapie asistata de animale, derulat in ultimii 7 ani in sprijinul copiilor cu dizabilitati.

”Pare aproape incredibil ca acesti caini, numiti in mod impropriu ”maidanezi”, sunt de folos societatii care de cele mai multe ori ii respinge si ii condamna la eutanasiere. Sper ca acest proiect va fi doar inceputul unei colaborari mai ample, al unui proiect mult mai ambitios, prin care aceste animale sa-si poata dovedi utilitatea si dreptul de a trai, in limitele respectarii legii si a normelor de trai civilizat”, a afirmat primarul sectorului 6, Cristian Constantin Poteras.

„Batranii internati in centre au fost scosi din mediul in care au trait toata viata, iar adaptarea la un nou stil de viata e uneori dificila. Multi dintre ei au avut acasa animale de companie, iar noi vrem sa le redam o mica parte din aceasta normalitate cu ajutorul cainilor din programul nostru”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul programului „Animale fara stapan” al VIER PFOTEN.

Echipa este compusa din Mulan, Tuca si Tibi, fosti caini maidanezi salvati si antrenati de VIER PFOTEN.

In fiecare miercuri, cei trei caini insotiti de trainerii lor vin la centru, unde intra in saloane si interactioneaza cu batranii. La cerere, cateii executa comenzi sau se lasa mangaiati. Primele intalniri au avut loc deja, iar unii rezidenti s-au obisnuit sa-i ii astepte in fiecare miercuri pe Mulan, Tuca si Tibi cu cate ceva de mancare.

„Batranii internati in centre tind sa se izoleze si sa devina foarte pasivi, iar in multe cazuri apare depresia.Un obiectiv foarte important este sa-i activam comportamental si sa-i scoatem din saloane avand ca pretext activitatile cu cainii. Mergem de o luna la centru si deja observam la unii rezidenti o imbunatatire a tonusului, a atitudinii si disponibilitatii de a comunica”, explica Victor Chitic, psihologul echipei „Caini pentru oameni”.

„Cainele e un element viu, dinamic, care-i scoate pe batrani din rutina specifica varstei. Pe de alta parte, prezenta cainilor le ofera un context in care sa socializeze, dandu-le un subiect de conversatie. Acest lucru previne aparitia depresiei si in acelasi timp le stimuleaza memoria”, mai adauga psihologul. Rolul acestuia este de a insoti echipa si de a urmari evolutia interactiunii dintre batrani si animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *