Aparatele moderne sunt responsabile de tesatura tot mai densa de unde electromagnetice care ne inconjoara, denumita „electrosmog”

Aparatele moderne sunt responsabile de tesatura tot mai densa de unde electromagnetice care ne inconjoara, denumita "electrosmog"

Folosirea intensa a telefoanlor mobile a generat o discutie despre o noua sursa de poluare reprezentata de campurile electromagnetice.

Nu numai telefoanele mobile, ci toate aparatele moderne care ne fac viata mai usoara sunt responsabile de tesatura tot mai densa de unde electromagnetice care ne inconjoara, denumita „electrosmog”, prin prisma potentialului efect daunator asupra sanatatii. In ciuda acuzatiilor tot mai frecvente ca acest electrosmog este responsabil de numeroase rele, adevarul este ca la ora actuala sunt putine date care sa probeze prejudiciile aduse sanatatii umane, aflam din Passeportsante.

Sunt undele electromagnetice cancerigene?

La ora actuala, Centrul de cercetari asupra cancerului (CIRC), care tine de OMS, a inclus utilizarea telefoanelor mobile, precum si a telefoanelor fara fir, in categoria produselor „posibil cancerigene pentru om”. Numeroase studii sunt inca in derulare, iar oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca o legatura clara intre acestea si eventualele boli, motivul principal fiind perioada inca mica de expunere.

Daca despre tutun s-a dovedit ca antreneaza aparitia cancerelor dupa 20 sau 30 de ani de expunere, in ceea ce priveste telefoanele mobile, utilizarea lor intensa a inceput abia cu 15 ani in urma. Legatura dintre cancer si telefonul mobil ii vizeaza in special pe cei care folosesc telefonul mobil mai mult de o jumatate de ora, in medie, pe zi.

Tehnologia Wi-Fi, mai putin incriminata

Undele radar, micro-undele si emitatoarele de unde radio, televiziune sau telecomunicatii fara fir nu au fost introduse de CIRC in nicio categorie de produse cu risc cancerigen, din lipsa probelor.

In ceea ce priveste Internetul wireless bazat pe tehnologia Wi-Fi, specialistii spun ca frecventa de emitere este de 60 pana la 100 mW, adica de 10 ori mai putin decat in cazul telefoanelor mobile.

Perturba undele electromagnetice organismul?

Studiile efectuate au avut in vedere limitele fixate de OMS. Sub valorile limita actuale de expunere nu au fost dovedite efecte negative. S-au observat in unele cazuri modificari ale electroencefalogramei, fara a putea fi explicat fenomenul. Atunci cand limitele de expunere sunt depasite apar dureri de cap, tulburari ale somnului, oboseala, ameteli.

Atunci cand aceste manifestari apar la persoane chiar daca nu sunt depasite limitele se poate vorbi despre electrosensibilitate. Aceasta este o boala recunoscuta de OMS si se estimeaza ca afecteaza 2% din populatie.

De exemplu, in apropierea antenelor, exista plangeri ale unora care acuza tulburari neurovegetative de acest fel, chiar daca masuratorile autoritatilor arata ca nu sunt motive de ingrijorare.

Afectarea fertilitatii la barbati

Fertilitatea masculina este una dintre functiile vitale intrate in declin in ultimele decenii, de aceea specialistii au incercat sa descopere ce influenta are telefonul mobil in aceasta privinta. Un studiu efectuat in Ungaria a pus in evidenta clar faptul ca mobilitatea spermatozoizilor scade la barbatii care vorbesc mult la mobil.

Conform altor studii, chiar si purtatea telefonului pe parcursul intregii zile in buzunarul pantalonilor sau in alt mod, dar in apropierea organelor genitale, diminueaza concentratia spermei.

Grija sporita in cazul copiilor

In ceea ce priveste copiii, medicii atrag atentia ca acestia nu ar trebui sa foloseasca inainte de 12 ani telefoanele mobile. Ei sunt mai expusi datorita faptului ca oasele craniului sunt mai subtiri, iar creierul este in formare.

Un studiu efectuat asupra unui numar de 28.000 de copii britanici a pus in evidenta faptul ca la cei care fusesera expusi intr-o masura mare la undele electromagnetice provenite de la telefoanele mobile, inainte si dupa nastere, riscul de a avea tulburari de comportament la 7 ani a fost de 50% de ori mai mare.

Masuri de precautie

Chiar daca riscurile pentru sanatate nu sunt (inca) dovedite, este mai bine sa adoptam o atitudine prudenta. Iata cele mai elementare masuri:

– apelarea la SMS-uri si limitarea apelurilor la 20 de minute pe zi, iar durata unui apel sa nu depasesca 10 minute;
– evitarea tinerii telefonului la ureche, prin folosirea castilor sau microfonului (speaker)- a nu se abuza insa de aceste metode, deoarece nu ne protejeaza in totalitate;
– a nu se purta telefonul langa organele genitale de catre barbati sau langa pantece la femeile gravide;
– a nu se dormi cu telefonul deschis sau cu un emitator Wi-Fi in apropierea patului;
– debransarea peste noapte a aparatelor electrice aflate in dormitor, inclusiv a televizorului;
– evitatarea convorbirilor in mijloacele de transport in mers, deoarece telefonul, in cautarile sale pentru a gasi diferite statii de baza, isi amplifica puterea; nici intr-o masina parcata nu este indicat, deoarece se produce un efect de polarizare;
– inainte de a apropia telefonul de ureche, asteptati ca interlocutorul sa raspunda, deoarece in acest moment emisia electromagnetica este mare;
– alegerea unui aparat cu Rata specifica de absorbtie (SAR) mica. Acest indice apare in manualul de utilizare al fiecarui telefon mobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *