Energie: Factura «Verde»

Energie: Factura «Verde»

Grija fata de mediul inconjurator ne preocupa pe toti, insa putini se si implica cu adevarat

Un exemplu in acest sens sunt Enel Energie si Enel Energie Muntenia, care au lansat produsul „Energie Verde“, prin care ofera companiilor oportunitatea de a achizitiona doar electricitate provenita exclusiv din surse regenerabile. Astfel, Enel, in acest moment cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile pe piata locala, vine si in sprijinul consumatorilor care vor sa reduca emisiile de carbon. Mai mult, Enel s-a angajat sa planteze un copac pentru fiecare 10 MWh de „Energie Verde“ furnizati clientilor sai. Cititi mai jos un interviu cu Marius Chiriac, director achizitii Enel Energie si Enel Energie Muntenia.

Capital: In acest an, Enel a lansat proiectul Energie Verde, care prevede achizitionarea  de electricitate provenita exclusiv din surse regenerabile. Care sunt motivatiile pentru lansarea unui asemenea proiect?
Marius Chiriac:
 Dezvoltarea sustenabila si reducerea impactului pe care o companie il are asupra mediului inconjurator au devenit tot mai importante si pentru firmele care activeaza in Romania. De asemenea, ultimii ani au adus si o crestere masiva a investitiilor in centrale care produc energie electrica din surse regenerabile, astfel incat cele doua conditii esentiale pentru a avea acest produs si pe piata din Romania au fost asigurate. Noi am vazut aceasta oportunitate si am profitat de ea, fiind primul furnizor de electricitate care a lansat un produs prin care clientii de pe piata libera pot achizitiona energie provenita din surse regenerabile. In plus, am decis sa oferim clientilor pachetului Energie Verde un bonus – platforma Mega Copacul. Astfel, pentru fiecare 10 MWh de Energie Verde furnizata catre clienti, Enel planteaza un copac, alaturi de asociatia MaiMultVerde.

Capital: Cati consumatori ai Enel au optat pentru acest serviciu?
MC:
 Produsul Energie Verde a fost achizitionat, de la lansare, de mai multe companii ce activeaza in domeniul retailului si pentru care dezvoltarea sustenabila joaca un rol important. Printre acestea se numara Mega Image, care a fost si primul retailer din domeniul alimentar ce a achizitionat acest pachet.

Capital: Cum se desfasoara, practic, acest proiect, avand in vedere ca productia energiei din surse regenerabile nu este constanta?
MC:
 In mixul de achizitie am inclus o paleta diversa de producatori din surse regenerabile, de la eolian la solar, chiar si, pe viitor, biomasa si microhidro. In acelasi timp, am obtinut si o certificare independenta care atesta faptul ca energia electrica vanduta clientilor care opteaza pentru acest pachet este energie regenerabila.

Capital: Care sunt beneficiile unui asemenea proiect pentru mediul inconjurator?
MC:
 In primul rand, reducerea emisiilor de carbon. Astfel, companiile care opteaza pentru acest pachet vor avea un impact mai mic asupra mediului inconjurator, intrucat vor consuma energie curata, pentru producerea careia nu sunt emise in atmosfera gaze cu efect de sera. De exemplu, pentru 10 MWh cantitatea de noxe care nu mai este eliberata in atmosfera este de aproximativ 5 kg de CO2. Ca ordin de marime, 10 MWh inseamna consumul a aproximativ 100 de apartamente intr-o luna uzuala.
In al doilea rand, prin platforma „Mega Copacul“, clientii produsului Energie Verde sunt automat beneficiarii unui program de responsabilitate sociala, care adauga un plus de valoare acestui produs.

Capital: Cum va continua proiectul „Mega Copacul“?
MC
: Proiectul „Mega Copacul“ va continua si in cursul anului viitor, iar pentru fiecare 10 MWh furnizati va fi plantat cate un copac. In plus, pentru suprafata plantata in acest an, se vor face lucrari de intretinere, alaturi de MaiMultVerde.

Peste 60 de voluntari au participat, la finele lunii noiembrie, la plantarea celor 700 de puieti in Parcul Natural Comana

Enel Energie s-a angajat sa planteze un copac pentru fiecare 10 MWh de energie verde furnizati clientilor sai

 

700 de puieti, in Parcul Natural Comana

Parcul Natural Comana, considerat a doua Delta a Romaniei, s-a imbogatit, la finele lunii noiembrie, cu 700 de puieti de stejar si cer. Peste 60 de voluntari ai Enel Romania si ai Asociatiei MaiMultVerde au participat la acest proiect denumit „Mega Copacul“. „Prin acest program, Enel se angajeaza sa planteze un copac pentru fiecare 10 MWh de energie verde furnizati clientilor sai“, a anuntat Enel intr-un comunicat. Ulterior, incepand cu primavara 2013, proiectul „Mega Copacul“ va continua prin realizarea unor lucrari de intretinere a suprafetei plantate in 2012, dar si cu plantarea altor puieti aferenti consumului inregistrat de Enel pentru produsul Energie Verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *