Energie ieftina pentru consumatori

Din 2020, o treime din electricitatea Marii Britanii va fi generata de vant, dupa cum afirma autoritatile, citate de BBC. Dar ce se va intampla in prioadele in care nu adie?
eoliene
Intr-o zi insorita, Horns Rev, cel mai mare parc de energie eoliana din lume, ce se afla pe coasta Danemarcei, aproape de Odense, este un obiectiv turistic cu o priveliste minunata, unde morile de vant din otel alb isi rotesc lent elicele. Fiind foarte inalte, ele pot fi vazute mult mai bine din elicopter, pentru ca sunt amplasate chiar in mijlocul Marii Nordului.
Horns Rev poate produce tot atat de multa energie cat toate cele 300 de turbine de coasta stranse laolalta. Complexul este compus din 80 elice inalte de 110 m, cu o putere de 160 MW, mult mai puternice decat cele aflate pe sol. Inseamna, deci, o productie de 600 de milioane de kWh/an (ceea ce va reprezenta 20% din productia de electricitate daneza). Proiectul, demarat in martie 2003, este doar prima etapa a unui program ce ar urma sa-i furnizeze Danemarcei, pana in 2020, aproximativ 4000 MW (16% din necesarul de energie electrica).
In ceea ce priveste exportul de energie eoliana catre Marea Britanie, Danemarca este in prim plan, chiar si fata de tarile care deja detin acest tip de echipamente, dar care nu au acelasi randament si in zilele insorite si fara vant. „Este un mare salt, dar credem ca este posibil”, declara Maria McCaffery de la Asociatia Britanica pentru Energie Eoliana.
parcuri de eoliene

Exportul se va realiza printr-un sistem inteligent de conexiune intre tarile vecine, constiente fiind de faptul ca depind unele de altele. Dar cum este posibil?
Dupa opinia britanicilor, cand vantul este puternic, exportul este mare, dar cand este slab, nu renteaza. Danezii exporta 9% din energia eoliana proprie, insuficienta insa pentru exportul catre Marea Britanie, in conditiile in care sistemul nu functioneaza la maximum de capacitate. In aceasta situatie, britanicii se conecteaza la tarile vecine, Franta sau Olanda, astfel incat sa echilibreze deficitul de energie. Specialistii danezi si englezi spun ca se poate construi un sistem propriu de echilibrare a energiei, cu niste baterii uriase, dar e prea costisitor.
Totusi, ca sa poata oferi energie populatiei, Marea Britanie trebuie sa utilizeze si alte resurse, cum ar fi carbunele sau gazul metan. Dieter Helm, profesor la Oxford University, spune ca perspectiva cea mai sumbra si de evitat este sa se apeleze la furnizarea de gaz metan de la rusi. Daca sistemul de energie eoliana va fi imbunatatit, se va realiza o economie de 400 lire sterline pe an pentru fiecare consumator.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *