Evaziune fiscala si braconaj piscicol cu tone de sturion si calcan

Evaziune fiscala si braconaj piscicol cu tone de sturion si calcan

Evaziune fiscala si braconaj piscicol cu tone de sturion si calcan

In urma activitatilor derulate pana in prezent, au fost ridicate aproximativ 4 tone de sturioni, 340 de kg. de calcan si alte specii de peste si 130 de kg. de icre. De asemenea, au fost ridicate cantitati impresionate de ustensile si plase monofilament folosite la activitatea de braconaj piscicol.

In dimineata zilei de 16 Mai 2014 sub coordonarea Politiei Romane si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost declansata o ampla actiune in cadrul unui dosar in care sunt cercetate fapte de braconaj piscicol cu specii protejate si evaziune fiscala, fiind de asemenea verificat si modul de folosire a fondurilor europene.

Peste 400 de politisti au fost angrenati in efectuarea a 48 de perchezitii, pe raza a 6 judete, respectiv Tulcea, Braila, Ialomita, Calarasi, Galati si Constanta, precum si a municipiului Bucuresti.

Politistii angrenati in activitati fac parte din Inspectoratul General al Politiei Romane — Directia de Investigare a Fraudelor, Directia de Investigatii Criminale, SIAS, dar si de la inspectoratele de politie din judetele vizate, precum si de la Politia Capitalei.

Perchezitiile se desfasoara la sedii si puncte de lucru ale unor societati comerciale cu activitate in domeniul depozitarii si comercializarii pestelui si a produselor din peste, spatii de depozitare, crescatorii, localuri publice, dar si locuinte ale unor persoane fizice, in vederea destructurarii unor retele locale specializate in braconaj piscicol (cu specii protejate).

De asemenea, politistii specializati in investigarea fraudelor, impreuna cu inspectori fiscali ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala efectueaza mai multe controale la operatori economici, din Bucuresti, specializati in comercializarea produselor piscicole, in vederea stabilirii legalitatii provenientei marfii.

Actiunea beneficiaza de suportul informativ si tehnic al S.R.I..


Activitatile s-au desfasurat cu sprijinul I.G.Av. — M.A.I., care a pus la dispozitie 3 elicoptere ce au transportat politisti pe raza localitatilor Sfantu Gheorghe si Sulina, judetul Tulcea, pentru desfasurarea de activitati specifice, precum si cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane care a pus la dispozitie ambarcatiuni.

Pana in prezent, au fost depistate aproximativ 4 tone de sturioni, 80 kg. de icre negre, 50 kg. de icre de la alte specii de pesti, 250 kg. de calcan, 90 de kg. de alte specii de peste etc.

De asemenea, echipele de control au depistat si ridicat foarte multe ustensile si plase monofilament folosite la activitatea de braconaj piscicol, pana in prezent, numai in zona Ialomita, fiind incarcate 3 camioane, un camion la Braila, iar o nava a fost incarcata la Sulina, la finalizarea activitatilor urmand a fi facut un inventar exact.

In prezent, un colectiv de procurori si politisti efectueaza audieri in cauza.

Investigatiile au inceput la finalul anului 2012, dosarul fiind instrumentat de ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R. si procurori de la P.I.C.C.J., cu sprijinul SRI.

Romania este printre putinele tari din lume care inca mai are in apele sale teritoriale sturioni salbatici, actiunea de astazi vizand atat depistarea celor care braconeaza astfel de specii, a celor care ar trebui sa desfasoare activitati de crescatorie conform normelor, cat si descurajarea celor care comercializeaza aceste specii protejate.

Actiunea de astazi este un semnal de alarma cu privire la protejarea unor specii rare, de importanta atat din punct de vedere national, cat si mondial.19 Mai 2014 - Sursa: Gazeta de Agricultura.infoArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016