Evaziune fiscala si braconaj piscicol cu tone de sturion si calcan

Populatii viabile de sturioni salbatici
Evaziune fiscala si braconaj piscicol cu tone de sturion si calcan
Evaziune fiscala si braconaj piscicol cu tone de sturion si calcan

In urma activitatilor derulate pana in prezent, au fost ridicate aproximativ 4 tone de sturioni, 340 de kg. de calcan si alte specii de peste si 130 de kg. de icre. De asemenea, au fost ridicate cantitati impresionate de ustensile si plase monofilament folosite la activitatea de braconaj piscicol.

In dimineata zilei de 16 Mai 2014 sub coordonarea Politiei Romane si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost declansata o ampla actiune in cadrul unui dosar in care sunt cercetate fapte de braconaj piscicol cu specii protejate si evaziune fiscala, fiind de asemenea verificat si modul de folosire a fondurilor europene.

Peste 400 de politisti au fost angrenati in efectuarea a 48 de perchezitii, pe raza a 6 judete, respectiv Tulcea, Braila, Ialomita, Calarasi, Galati si Constanta, precum si a municipiului Bucuresti.

Politistii angrenati in activitati fac parte din Inspectoratul General al Politiei Romane — Directia de Investigare a Fraudelor, Directia de Investigatii Criminale, SIAS, dar si de la inspectoratele de politie din judetele vizate, precum si de la Politia Capitalei.

Perchezitiile se desfasoara la sedii si puncte de lucru ale unor societati comerciale cu activitate in domeniul depozitarii si comercializarii pestelui si a produselor din peste, spatii de depozitare, crescatorii, localuri publice, dar si locuinte ale unor persoane fizice, in vederea destructurarii unor retele locale specializate in braconaj piscicol (cu specii protejate).

De asemenea, politistii specializati in investigarea fraudelor, impreuna cu inspectori fiscali ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala efectueaza mai multe controale la operatori economici, din Bucuresti, specializati in comercializarea produselor piscicole, in vederea stabilirii legalitatii provenientei marfii.

Actiunea beneficiaza de suportul informativ si tehnic al S.R.I..

Activitatile s-au desfasurat cu sprijinul I.G.Av. — M.A.I., care a pus la dispozitie 3 elicoptere ce au transportat politisti pe raza localitatilor Sfantu Gheorghe si Sulina, judetul Tulcea, pentru desfasurarea de activitati specifice, precum si cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane care a pus la dispozitie ambarcatiuni.

Pana in prezent, au fost depistate aproximativ 4 tone de sturioni, 80 kg. de icre negre, 50 kg. de icre de la alte specii de pesti, 250 kg. de calcan, 90 de kg. de alte specii de peste etc.

De asemenea, echipele de control au depistat si ridicat foarte multe ustensile si plase monofilament folosite la activitatea de braconaj piscicol, pana in prezent, numai in zona Ialomita, fiind incarcate 3 camioane, un camion la Braila, iar o nava a fost incarcata la Sulina, la finalizarea activitatilor urmand a fi facut un inventar exact.

In prezent, un colectiv de procurori si politisti efectueaza audieri in cauza.

Investigatiile au inceput la finalul anului 2012, dosarul fiind instrumentat de ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R. si procurori de la P.I.C.C.J., cu sprijinul SRI.

Romania este printre putinele tari din lume care inca mai are in apele sale teritoriale sturioni salbatici, actiunea de astazi vizand atat depistarea celor care braconeaza astfel de specii, a celor care ar trebui sa desfasoare activitati de crescatorie conform normelor, cat si descurajarea celor care comercializeaza aceste specii protejate.

Actiunea de astazi este un semnal de alarma cu privire la protejarea unor specii rare, de importanta atat din punct de vedere national, cat si mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *