Folosirea indelungata a aspirinei poate produce leziuni ale retinei

Efecte neasteptate ale aspirinei
Folosirea indelungata a aspirinei poate produce leziuni ale retinei

Persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau care consuma aspirina in mod regulat, timp de mai multi ani, sunt mult mai predispuse sa dezvolte o forma de orbire, potrivit unui studiu publicat de revista JAMA Internal Medicine si citat de bbc.co.uk, potrivit Mediafax.

Studiul, la care au participat 2.389 de persoane, a demonstrat ca, prin folosirea indelungata a aspirinei, se pot produce leziuni ale retinei, ajungandu-se ca, in cele din urma, vederea pacientului sa fie obstructionata.

Printre factorii de risc care duc la orbirea partiala sau temporara se afla varsta, fumatul si ereditatea. In ceea ce priveste aspirina, este bine stiut ca aceasta poate promova hemoragii interne si acesta este motivul pentru care cercetatorii considera ca „ar trebui luata in calcul si varianta ca aspirina poate determina afectarea vederii”.

La finalul studiului, care a durat 15 ani, cercetatorii au constatat ca 9,3% dintre pacientii care au luat aspirina cel putin o data pe saptamana au dezvoltat degenerare maculara (AMD), comparativ cu numai 3,7% dintre pacientii carora nu le-a fost administrat acest medicament. Masuratorile au fost facute la intervale de cinci, 10 si 15 ani.

Cu toate acestea, specialistii spun ca dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a limita consumul de aspirina, in conditiile in care s-a dovedit ca prin administrarea medicamentului in doze moderate poate fi redus riscul de atac cerebral sau infarct la pacientii cu afectiuni cardiovasculare. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca folosirea aspirinei ar putea preveni cancerul.

AMD este cauzata de dezvoltarea vaselor de sange in locuri neadecvate, ceea ce poate duce la inflamare si sangerare si poate afecta retina. Acest proces poate avea loc foarte repede, astfel ca vederea poate fi afectata definitiv in doar cateva zile.

„Pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare, riscurile la care se supun in cazul opririi tratamentului cu aspirina sau evitarea prescrierii acesteia sunt mai mari decat in cazul celor care dezvolta AMD. Astfel, pacientii care iau aspirina pentru ca le-a fost prescrisa de medic nu ar trebui sa renunte la tratament fara consultarea acestuia”, este de parere profesorul Jie Jin Wang, de la Universitatea Sydney, care a realizat studiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *