Produsele alimentare fortificate trebuie sa fie in principiu alimente traditionale, acceptate de populatie.
In cazul folosirii unor alimente noi, nemaifolosite, pot apare probleme imunologice organismului uman. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o asociere corespunzatoare a principiilor nutritive cu alimentele vectoare.
Astfel, pentru fortificarea cu acid ascorbic se recomanda sucurile de fructe sterilizate, fructe congelate, sucuri pulberi. Pentru tiamina, riboflavina si niacina alimentele vectoare adecvate sunt painea, faina sau pastele fainoase.
Pentru vitamina E se recomanda folosirea ca alimente vectoare produsele lactate, margarina, uleiurile, bauturile pe baza de fructe. Fortificarea cu minerale (calciu si fier) s-a facut cu succes in paine. Trebuie subliniat ca vitaminizarea aliemntelor a aparut ca necesitate a echilibrarii ratiei alimentare actuale, caracterizata printr-o mare densitate calorica si o mica densitate de micronutrienti (vitamine si minerale).
Suplimentar, suntem tot mai solicitati sub aspect intelectual, mai expusi stresului si poluarii decat acum cateva decenii, ceea ce necesita un aport mai mare de compusi de protectie pentru a neutraliza efectele negative ale tuturor acestor solicitari.
Sursa: Jurnalul National