Fukushima devine cel mai mare dezastru nuclear din istorie

Fukushima devine cel mai mare dezastru nuclear din istorie
Fukushima devine cel mai mare dezastru nuclear din istorie
Fukushima devine cel mai mare dezastru nuclear din istorie

Tepco, operatorul centralei nucleare Fukushima, avariata de cutremur si tzunami, a raportat scurgerea a 300 de tone de apa putenic contaminata redioactiv cu Cesiu-137 si Strontiu-90 dintr-un rezervor de stocare a apei folosite pentru racirea miezului topit al reactorului.

Autoritatea de reglementare in domeniul sigurantei nucleare a catalogat accidentul ca situandu-se la nivelul 1 pe o scara a periculozitatii de la 0 la 7. Este prima data dupa explozia reactoarelor cand un incident este estimat oficial in Japonia.

Cantitatea de deseuri nucleare care s-a infiltrat in sol este estimata la aproximativ 80 de milioane de becquereli pe litru. Baltile formate au un nivel al radiatilor de 100 de milisievert pe ora, masurat la 50 de centrimentri inaltime.
Aceasta inseamna ca intr-o ora, o persoana este expusa la o cantitate de radiatii egala cu doza maxima admisa pentru un muncitor dintr-o centrala nucleara, pe o peroada de cinci ani.

Tepco a instalat sisteme subterane de indiguire care sa stopeze scurgerile de apa contaminata in Oceanul Pacific, care insa nu mai rezista la depitul actual. Desi a negat posibilitatea poluarii masive a mediului marin, in aceasta luna Tepco s-a vazut nevoit sa recunoasca ca n-a putut opri complet scurgerile radioactive. Mai grav este ca se asteapta ca acestea sa creasca in perioada imediat urmatoare.

Ministerul Afacerilor Externe din Coreea de Sud a anuntat oficial ca a cerut Guvernului japonez sa dea explicatii cu deversarea apelor contaminate in Oceanul Pacific.
Spre deosebire de Cernobil, unde reactoarele avariate au fost „imbracate” intr-un sarcofag de beton, la Fukushima fundatia este fisurata, apa de racire a combustibilului nuclear infiltrandu-se in panza freatica si mai departe ajungand in ocean. Cantintatea estimata este de aproximativ 300 de tone. Riscul este ca in viitor cantitatea de apa sa creasca si sa mai existe alte posibilitati nedescoperite inca de poluare radioactiva a mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *