Producatorii de produse ecologice din judetul Olt vor avea posibilitatea, peste cateva luni, de a-si impulsiona micile afaceri in domeniu in urma unui proiect initiat pe fonduri europene nerambursabile. Partenerii proiectului, Consiliul Judetean Olt si Asociatia Nationala pentru Afaceri Mici si Mijlocii din Bulgaria, vor inaugura proiectul pana la finele anului, iar micii afaceristi din domeniul ECO vor putea participa la o expozitie aparte.
Sala de sedinte a Consiliului Judetean Olt a gazduit, marti – 20 august, o conferinta de popularizare a unui proiect inedit in judet ce vizeaza, printre altele, promovarea celor care au afaceri in domeniul produselor ecologice. Indiferent ca sunt sau nu acreditati la Directia Agricola, toti acestia trebuie sa stie ca, pana la finele anului, in judetul Olt va deveni operational un proiect prin care ei isi vor putea promova afacerile si produsele ECO atat de cautate in ultimul timp. Ideea face parte dintr-un proiect mai complex pompos intitulat „Dezvoltarea unei identitati socio-economice regionale distincte in zona transfrontaliera Olt-Pleven”, al carui obiectiv principal consta in asigurarea suportului pentru cooperarea tranfrontaliera in afaceri, promovarea produselor locale si sporirea potentialului de investitii in zona. „Acesta este al patrulea proiect incheiat in cadrul proiectului de colaborare romano-bulgar din regiunile Olt – Pleven (Bulgaria), dar este singurul care se refera strict la dezvoltarea doar a unei infrastructuri de afaceri. In plus, se vor derula cursuri de formare pentru promovarea afacerilor, dar si pentru instruirea personalului in activitatea bursiera, data fiind perspectiva functionarii Bursei de Cereale de la Corabia, la inceputul anului viitor”, a afirmat Marius Oprescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Olt. Producatorii de produse ECO, promovati gratuit Daniela Lungu, director Departamentul Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Olt, a precizat ca proiectul in sine se adreseaza in special celor din sectorul IMM-urilor si al celor ce se indeletnicesc cu tot ce tine de produsele ecolologice, inclusiv celor care presteaza servicii ecologice. „Acest proiect este unul total aparte in agenda Consiliului Judetean Olt, el urmarind, printre altele – dar acest lucru in mod special – promovarea gratuita a producatorilor de produse ecologice din judet, respectiv identificarea produselor ECO locale si a celor care se ocupa cu aceasta activitate. Sunt multe persoane care vand produse ecologice, dar nu au obtinut o acreditare de la Directia Agricola.
Noi incercam sa ii aducem laolalta si pe acestia, dar si cei care se ocupa cu aceasta activitate in mod legal. Proiectul a fost semnat in aprilie 2012 si speram ca, pana la in luna octombrie cel tarziu, sa reusim sa il finalizam si sa anuntam incheierea tututor demersurilor pe aceasta linie. In cadrul proiectului va fi pusa la punct o infrastructura electronica ce va ajuta la promovarea producatorilor de produse ECO, dar nu numai. Vorbim aici despre si despre un sprijin real pentru afacerile ecologice din zona judetului Olt, dar si din regiunea Pleven din Bulgaria, crearea unui E-Mall, adica un lant de magazine online destinat numai produselor ecologice, dar avem in vedere si dezvoltarea unui stsem de informare si monitorizare a pietei muncii din cele doua regiuni mentionat”, a afirmat Daniela Lungu. Expozitie cu produse ecologice pana la finele anului Sursa de finantare a proiectului o reprezinta Programul Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritara 3 – Dezvoltarea economica si sociala, Domeniul de interventie 1 „Sprijin pentru cooperarea transfrontaliera in afaceri si promovarea unei imagini si identitati regionale”, durata de implementare fiind de 18 luni de la momentul semnarii, aprilie 2012. Valoarea totala a proiectului se ridica la 1.350.101 euro, din care 1.145.156 euro contributie financiara nerambursabila pe Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, 175.513 europ contributie nerambursabila de la Guvern, 28.026 euro de la Consiliul Judetean Olt, iar restul de 1.405 euro de la Asociatia Nationala pentru Afaceri Mici si Mijlocii din Bulgaria.
Ca si grupuri-tinta identificate momentan de proiect se afla: comunitatile de afaceri din regiunea Olt-Pleven, comunitatile rurale din regiunea mentionata ce pot trece la o agricultura ecologica ca alternativa la agricultura „traditionala” de subzistenta, 30 de IMM-uri din judetul Olt si din districtul Pleven (Bulgaria) ce vor beneficia de consultanta gratuita si participari la sesiuni de formare, 40 de producatori de produse biologice si furnizori de servicii ecologice, 30 de de angajati ai Bursei de Cereale din Corabia si inca 30 de angajati ai Asociatiei Nationale pentru Afaceri Mici si Mijlocii din Bulgaria. Ca si rezultate concrete ale proiectului vor fi create opt tipuri de harti socio-economice (pe ramuri distincte: fermieri, drumuri, pescuit, sol, afaceri, resurse regenerabile, biodiversitate), o baza de date cu eco-parametrii regiunii Olt-Pleven pentru asigurarea instrumentelor de masurare a dezvoltarii sectorului de afaceri ECO, o comunitate virtuala (forum) bazata pe comunicarea pe teme comune de afaceri, o platforma de e-marketing pentru colaborarea transfrontaliera intre furnizorii de servicii si bunuri, metode de plata electronice pentru diverse bunuri. Un pas distinct in dezvoltarea proiectului in cauza este reprezentat de „Expozitia BIO”, ce va avea loc in acest an la o data ce urmeaza a fi comunicata. Evenimentul va aduna laolalta numai producatori de produse ecologice din cele doua regiuni, Olt si Pleven.