Garzi ecologice in Scoli

In curind, in scolile din Baia Mare se vor infiinta garzi ecologice ale elevilor. Acestea vor fi formate din reprezentanti ai fiecarei clase si se vor ocupa de educatia ecologica a colegilor lor, dar si altor concetateni, prin distribuirea de pliante, flyere si lipirea de afise informative inclusiv in autobuze (exista acordul URBIS-ului pentru acest lucru), precum si de probleme concrete ale scolii lor, de exemplu existenta unor spatii verzi cu bancute unde elevii sa se poata relaxa in pauze, altfel decit doar jucind fotbal sau fumind pe la colturi. In unele scoli, aceste garzi ecologice ale elevilor se vor constitui pe scheletul deja existent al cluburilor de ecologie sau cu ajutorul claselor de ecologie, ca de exemplu la scolile generale nr. 5, 9, 13, la Grupul Scolar „Gheorghe Lazar” sau la Liceul „Emil Racovita”.
Educatie ecologica cu prunci de gradinita
Ideea a fost pusa pe tapet de Petru Ghise, presedintele Garzii Ecologice, ieri, in cadrul unui seminar pe teme de ecologie organizat la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” de catre Liga Studentilor „Pintea Viteazul” de la Universitatea de Nord Baia Mare, in cadrul proiectului „Eco-Stud”. Alaturi de Ghise si de organizatori, la seminar a participat Felix Hupka, vicepresedintele Fundatiei Judetene pentru Tineret Maramures si presedintele organizatiei de tineret a maghiarilor din Baia Sprie „Madisz”, Eniko Krizsanovszki, consilier la Directia Judeteana pentru Tineret Maramures, institutie finantatoare a proiectului, studenti, elevi din clasa de ecologie a Grupului Scolar „Aurel Vlaicu”, cadre didactice, presa. In legatura cu sugestia lui Petru Ghise, Felix Hupka a propus sa se ceara Agentiei de Protectie a Mediului Maramures o linie de finantare speciala pentru amenajarea curtilor scolilor. Iar Viorel Narita, maistru instructor la Grupul Scolar „Aurel Vlaicu”, a propus ca fiecare scoala sa isi „arondeze” cite o gradinita, sa-i scoata pe micuti la cite o plimbare si sa le faca educatie ecologica. „Daca Ghise il apostrofeaza pe omul de pe strada ca a aruncat o hirtie pe jos, acesta probabil il va trimite la origini. Lucrul asta, insa, nu se va intimpla daca un copil de gradinita ii va spune aceluiasi baimarean sa nu faca mizerie”, a opinat Narita, care a adaugat: „Cu politete, bun-simt, chiar o doza de ironie, dar de bun-gust, se poate face foarte mult pentru acest oras”.
Elevi consumatori de tutun, alcool si droguri tulbura linistea muntelui
Declarindu-se un „consumator” de turism montan, Ghise le-a spus participantilor la seminar: „Ne inselam daca credem ca muntele e curat. Am intilnit pe munte elevi baimareni in grupuri dezorganizate, consumatori de tutun, alcool si droguri, care fura linistea celor care se refugiaza temporar in mijlocul naturii”. Presedintele Garzii Ecologice a atras atentia si asupra poluarii din oras, dar si a faptului ca, desi prin proiecte s-au realizat unele lucruri bune pentru mediu, exista concitadini care isi bat joc de munca ecologistilor. De exemplu, pe Valea Usturoiului, masutele amplasate printr-un proiect al FJT au fost scrijelite si inscriptionate, iar sub ele s-au adunat depozite de materiale necesare pentru aprinderea focurilor. Ghise a sustinut ca tactica
adoptata de Garda pina acum, aceea de a face curatenie dupa altii, a fost gresita, neavind efectul scontat si a anuntat ca de acum incolo institutia se va orienta spre proiecte educative si de informare a populatiei. Unul dintre cele mai interesante proiecte prezentate la seminar a fost cel numit „Piatra Soimului”, derulat de Clubul de Speologie „Montana” in parteneriat cu FJT Maramures si finantat de Primaria Baii Mari. Acesta urmareste marcarea unui traseu foarte frumos care pleaca din oras si ajunge pina in Poiana Varatec, „un rai al florilor de primavara”, realizarea unui CD cu imagini de pe traseu, a unei harti si, nu in ultimul rind, a unei lucrari stiintifice care va fi difuzata in scoli.
Proiectul „Eco-Stud” va continua cu ecologizarea Vaii Romane de linga Barajul Firiza, care va avea loc simbata, actiune care se doreste a fi un exemplu pentru toti bamarenii.

Sursa: Graiul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *