Gestionarea deseurilor in Valcea

Valcea. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Valcea a organizat ieri o conferinta de presa, ocazie cu care a fost prezentat stadiul de implementare a masurilor prevazute in Planul Regional de Gestionare a Deseurilor (PRGD) pentru Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia. La acest eveniment au fost prezenti Narcisa Urea, directoarea executiva a APM Valcea, Laurentiu Vartej, din partea consiliului judetean, Ioana Dumitru, din partea primariei, si Ion Molea, de la Comisariatul Judetean Valcea al Garzii Nationale de Mediu. Completarea PRGD pentru Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia marcheaza un rol important in eforturile gestionarii deseurilor din zona. Ca efect, pentru prima data Planul Regional de Gestionare a Deseurilor a fost completat sub procedura din Strategia Nationala de Mediu si este in concordanta cu Strategia Nationala si cu Planul National de Gestionare a Deseurilor. Planul va fi completat luandu-se in considerare specificatiile regiunii privind populatia rurala/urbana, nivelul dezvoltarii economice, geografia/clima si drumurile. El a inceput in 2003 si continua pana in 2013, dar va trebui revizuit pana in 2008 pentru a permite evolutia sa constanta. „Principalele activitati desfasurate in judetul Valcea din momentul intrarii in vigoare a planului au fost: sistarea activitatilor depozitelor neconforme de la Babeni, Brezoi, Balcesti si Voineasa; a fost implementat un sistem de colectare selectiva a deseurilor menajere in municipiul Ramnicu Valcea; a fost licitat serviciul de salubritate in localitatile Mihaesti, Maldaresti, Babeni, Francesti, Muereasca, Pausesti Maglasi, Daesti, Bujoreni, Vladesti, Budesti, Pietrari, Bunesti, Horezu, Baile Govora, Calimanesti, Olanesti, Dragasani si Ocnele Mari. De asemenea, se afla in derulare proiectul pentru statiile de transfer de la Brezoi, Fartatesti, Galicea si Dragasani si s-a mai aprobat finantarea a patru statii de transfer in localitatile Fartatesti, Brezoi, Galicea si Dragasani”, a declarat Narcisa Urea.

Printre prevederile planului se mai numara: colectarea selectiva a deseurilor periculoase provenite din cele municipale, colectarea separata a deseurilor voluminoase si strangerea separata a deseurilor de echipamente electrice si electronice. „Tintele operationale sunt indicatorii folositi pentru atingerea obiectivelor propuse si monitorizarea progresului. Cele mai importante zone sunt: tinte pentru marirea colectarii deseurilor din regiunile rurale nearondate unor servicii de salubritate, inchiderea vechilor depozite neconforme si reabilitarea ecologica, precum si construirea si operarea unor depozite noi conforme, reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile ajunse la depozite, tinte de reciclare pentru deseurile de ambalaje, echipamente electrice si electronice, vehicule scoase din uz”, a mai spus Narcisa Urea.

Principala responsabilitate privind implementarea masurilor din plan revine autoritatilor administratiei publice locale, in timp ce monitorizarea si raportarea revin in principal autoritatilor de mediu.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *