Greenpeace contesta certificatul de urbanism al proiectului minier de la Rosia Montana

Greenpeace Romania a cerut, in urma unui protest in fata Ministerului Mediului si Padurilor, respectarea procedurilor legale in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana. Activistii Greenpeace, deghizati in romani, au montant in fata ministerului o replica a minei Alburnus Maior, aluzie la vechibilding.jpgle galerii romane din Rosia Montana.

Pe durata protestului voluntarii Greenpeace au impartit pliante trecatorilor si i-au invitat pe angajatii Ministerului sa treaca prin tunelul improvizat. Actiunea a durat o ora si s-a incheiat odata cu venirea jandarmilor la fata locului.

Reprezentantii Greenpeace i-au cerut Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, respingerea documentatiei depusa de catre compania Rosia Montana Gold Corporation in vederea obtinerii acordului de mediu, necesar demararii proiectului minier. In acest sens, activistii Greenpeace i-au adus la cunostinta ministrului mai multe incalcari ale legislatiei in vigoare in ceea ce priveste acest proiect.

In acest moment, la Ministerul Mediului si Padurilor se afla depusa o documentatie pentru obtinerea acordului de mediu, acord necesar companiei RMGC pentru demararea proiectului de exploatare miniera. Greenpeace atrage atentia asupra faptului ca o componenta importanta din aceasta documentatie, respectiv certificatul de urbanism, este emis ilegal.

Mentionam ca certificatul de urbanism este obtinut fara respectarea legilor in vigoare, din urmatoarele motive: in primul rand, proiectul de exploatare miniera depus de compania RMGC include masivul Carnic, care este inclus in patrimoniul national. Desi s-a incercat scoaterea masivului Carnic de pe lista obiectivelor de patrimoniu, hotararea definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov (nr.157/2007) plaseaza definitiv acest obiectiv in randul monumentelor protejate de lege. In al doilea rand, legea romana nu permite eliberarea mai multor certificate de urbanism pentru acelasi proiect (legea 554/2004 privind contenciosul administrativ).

La Consiliul Judetean Alba a fost depusa o plangere prealabila, prin care s-a subliniat ilegalitatea certificatului de urbanism obtinut de RMGC. In cazul nesolutionarii cererii in termenul legal de 30 de zile, Consiliul Judetean Alba va fi chemat in instanta pentru anularea acestui certificat.

In plus, conform Ministerului Culturii si Patrimoniului National, au fost demarate procedurile de includere a zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. In aceste conditii, cerem Ministrului Mediului si Padurilor sa respinga oficial documentatia depusa de RMGC pentru obtinerea acordului de mediu, aceasta fiind incompleta.

Sursa: GreenPeace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *