Ilie ?erb?nescu despre Ro?ia Montan?: Procedura cu redeven?e este o inven?ie colonialist?
Ilie Șerbănescu despre Roșia Montană: Procedura cu redevențe este o invenție colonialistă
Greenpeace le cere deputatilor sa nu distruga Rosia Montana
Greenpeace le cere deputatilor sa nu distruga Rosia Montana

De Ziua Mediului, joi, pe 5 iunie, de la ora 10:00, in Piata Constitutiei,  activistii Greenpeace vor ridica de la sol un balon cu aer cald , care va purta mesajul „Nu distrugeti Rosia Montana” si „Stop legilor miniere abuzive”, mesaj adresat deputatilor romani, dupa cum anunta organizatorii intr-un comunicat de presa.

Balonul cu aer cald va ramane in Piata Constitutiei pana la ora 11:00.

Greenpeace saluta respingerea legii speciale pentru Rosia Montana, insa aceasta trebuie privita cu precautie, iar deputatii trebuie sa respinga definitiv si propunerea pentru modificarea legii minelor.

Greenpeace avertizeaza ca respingerea proiectului de lege dedicata companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) nu inseamna ca exploatarea miniera nu ar putea incepe, deoarece pe agenda deputatilor aflandu-se si proiectul de modificare a legii minelor, care odata aprobat ar putea insemna acelasi lucru – condamnarea Rosiei Montane.

Compania canadiana Gabriel Resources vrea despagubiri de la statul roman fiind nemultumita de impasul privind dezvoltarea proietului Rosia Montana.

Potrivit publicatiei Globe and Mail, Gabriel Resources se pregateste sa dea in judecata Romania la Curtea de Arbitraj International.

Alburnus Maior – unul dintre organizatorii protestelor fata de proiectul guvernamental de exploatare de la Rosia Montana de anul trecut – a anuntat joi lansarea unei oferte turistice sub numele „Vizitati Rosia Montana!”, sesiunea de primavara, in cadrul careia iubitorii Rosiei Montane sunt invitati sa petreaca sarbatorile pascale si pe cele de 1 Mai la Rosia Montana.

„Sub indemnul „Cunoasteti Rosia Montana asa cum este ea!”, rosienii isi deschid casele pentru toti aceia care doresc sa petreaca un sejur deosebit, bogat in tururi ghidate care vor purta turistii printre vestigiile milenare, catre monumentele naturale, pe cele mai inalte varfuri ale muntilor si pana in subteranele reprezentate de binecunoscutele galerii romane. Pe parcursul celor patru zile, turistii se vor putea bucura de nenumarate peisaje pitoresti si obiective culturale si vor descoperi traditiile si legendele locului, la foc de tabara, in prezenta localnicilor din Rosia Montana, care de peste 14 ani lupta pentru a proteja zona de o exploatare miniera cu cianuri”, se precizeaza intr-un comunicat transmis de Alburnus Maior.

Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti propun publicului doua pachete turistice, in perioada sarbatorilor de Paste, intre 18 si 21 aprilie, respectiv cu ocazia zilei de 1 Mai, intre 1 si 4 mai.

„Fiecare oferta cuprinde tururi ghidate zilnice la cele mai importante si reprezentative obiective naturale si de patrimoniu ale Rosiei Montane, si anume: Turul Satului, Turul Istoric, Turul Bisericilor, Turul Monumentelor Naturale, Turul Panoramic, Turul Tarinei, Restaurarea patrimoniului din Rosia Montana. Printre atractiile pe care tururile le ofera se numara lucrari miniere preromane si romane unice in lume, monumentele naturale Piatra Corbului si Piatra Despicata, Sfinxul Rosiei Montane, targul traditional, bisericile seculare si obiceiuri locale. De asemenea, programul sejururilor cuprinde si activitati alaturi de localnicii din Rosia Montana”, se mai arata in comunicat.

Organizatorii precizeaza ca pachetul turistic cuprinde cazare si masa la localnici, tururi ghidate zilnice si activitati recreative si costa 250 de lei.
Conform sursei citate, „Vizitati Rosia Montana” este una dintre initiativele Asociatiei Bucuresti si Alburnus Maior ce isi propune sa promoveze turismul in Rosia Montana ca alternativa sustenabila pentru dezvoltarea zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here