Gunoiul de grajd si latrinele polueazã fantanile cu nitrati

Gunoiul de grajd si latrinele polueazã fantanile cu nitrati

In judetul Vaslui aproape in fiecare localitate existã ape infestate cu nitriti si nitrati. Zeci de fantani sunt in aceeasi situatie in judetul Iasi, unde prezenta nitratilor depãseste limita admisã de 50 mg/l. In Romania peste 1.900 de localitãti sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Cel mai adesea, cauza poluãrii cu nitrati a apelor este amplasarea langã sursele de apã a latrinelor, grajdurilor si depozitelor de gunoi.
Este motivul pentru care preocuparea pentru pãstrarea surselor de apã este o prioritate. Apa din fantanile poluate cu nitrati afecteazã grav sãnãtatea oamenilor. Anul acesta a fãcut si o victimã, in luna martie. Un copil de o lunã si jumãtate din comuna Rebricea, Vaslui, a decedat dupã ce mama i-a pregãtit laptele cu apa din fantanã. Sora geamãnã a fetitei a fost salvatã in ultimul moment de medici. La nivelul comunelor, cel mai adesea cauza poluãrii cu nitrati a apelor este amplasarea langã sursele de apã a latrinelor, grajdurilor si depozitelor de gunoi. Investitiile sunt absolut necesare pentru a reduce poluarea apelor si a solului. Este nevoie insã si de mãsuri de reducere a poluãrii. Extrem de important este ca oamenii sã constientizeze riscurile acestui tip de poluare si sã afle cã aceasta poate fi redusã printr-o depozitare corespunzãtoare a deseurilor.
Proiectul Controlul Integrat al Poluãrii cu Nutrienti are ca scop reducerea poluãrii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pãstrarea surselor de apã curate. Investititiile se deruleazã in 69 de localitãti din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Campania de promovare a proiectului urmãreste constientizarea oamenilor la riscul poluãrii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale. Ministerul Mediului si Pãdurilor a lansat ieri Campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluãrii cu Nutrienti” in Bazinul Hidrografic Prut – Barlad. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului si Pãdurilor impreunã cu Banca Mondialã si Guvernul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *