Guvernul Ponta a dat unda verde exploatarii aurului, pe baza de cianuri, in Timis

Guvernul Ponta a dat unda verde exploatarii aurului, pe baza de cianuri, in Timis

Nu sunt departe vremurile cand Victor Ponta il acuza public pe Traian Basescu de faptul ca face lobby pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, in conditiile in care presedintele solicita doar ca guvernul Romaniei sa ia o decizie, favorabila sau nu, in legatura cu acest proiect care zace prin ministere de mai bine de 10 ani. „Nu doar il suspectez, ci il acuz de faptul ca atunci cand esti in prima pozitie a tarii sau a doua, sau intr-o pozitie atat de importanta, nu poti sa faci lobby pentru o companie privata fara a fi categoric considerat ca interesat …nu stiu, poate politic, nu vreau sa spun mai mult decat atat.“ declara public Ponta, in vreme ce se dadea un mare iubitor de mediu, dand „vina“ pentru aceasta situatie pe sotia sa, Daciana Sarbu, una din vocile publice care contesta exploatarea de la Rosia Montana. Avand in vedere tocmai acest ultim aspect, ne asteptam ca in familia Ponta sa izbucneasca un scandal de amploare in perioada urmatoare, deoarece cabinetul USL a dat unda verde exploatarii aurului, tot pe baza de cianuri, nu la Rosia Montana, ci in judetul Timis.
Daca amintim de faptul ca ambele proiecte, atat cel de la Rosia Montana cat si cel de la Certej (jud Timis), au beneficiat initial de finantarea lui Frank Timis, poate Ponta ar trebui sa se uite in oglinda atunci cand vorbeste de interese pentru dezvoltarea cu dedicatie a unui proiect minier.

Munti macinati si mii de tone de cianuri

Potrivit ONG-urilor implicate in protectia mediului, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara (ARPMT) a dat pe 5 iulie 2012 acordul de mediu pentru exploatarea prin cianurare a minereurilor de aur si argint din zona Certej, judetul Hunedoara. Conform fundatiei Alburnus Maior, proiectul este foarte asemanator cu cel de la Rosia Montana si propune deschiderea unei exploatari miniere pe o suprafata de 456.2 ha, defrisarea a 187 de ha de padure si macinarea a doi munti pentru extragerea minerului. In cei 16 ani de exploatare se estimeaza ca vor fi procesate 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an. Probabil cianura avizata de guvernarea USL e mai putin otravitoare decat cea pentru care e acuzat presedintele ca facea lobby. Potrivit aceleiasi surse, dupa aceasta perioada vor ramane in urma 2 halde de steril si un iaz de decantare de 63.6 ha unde se vor regasi cianuri.

Rovana Plumb cere demisii pentru un proiect avizat in prezenta consilierei sale

Speriata de amploarea scandalului care poate izbucni in urma acestor dezvaluiri, Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara si veri­ficarea acordului. „Se va urmari verificarea procedurilor urmate in legatura cu acest acord de mediu pentru a se vedea in ce masura s-au respectat toate prevederile legale. De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea direc­torului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international. Daca se va constata ca acordul nu a fost emis in conformitate cu legea, acesta se va anula“, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Mediului. In replica, Directorul Agentiei Regionale de Mediu Timisoara, Gabriela Lambrino, a decla­rat, luni, corespondentului Mediafax, ca legislatia in vigoare nu o obliga sa anunte autoritatea nationala de mediu atunci cand emite un acord de mediu similar cu cel emis pentru exploatatia miniera de la Certej, judetul Hunedoara.
„La nivel de aplicare a legislatiei, totul a fost in regula. Legislatia de mediu inca in vigoare asa prevede, nu e necesara anuntarea autoritatii nationale de mediu. Nici acum legislatia de mediu nu prevede ca un amplasament intr-o regiune sa fie aprobat de Agentia Nationala de Mediu. Daca, de exemplu, proiectul se intinde pe doua regiuni, atunci competentele revin Agentiei Nationale“, a declarat Lam­brino.
Potrivit directorului Agentiei Regionale de Mediu Timisoara, a existat o transparenta in privinta pasilor care au fost urmati pana la emiterea acordului de mediu pentru exploatarea miniera de la Certej, judetul Hunedoara. Gabriela Lambrino a specificat ca decizia finala in privinta acordului de mediu pentru exploatarea miniera de la Certej a fost luata la Deva, la inceputul lunii iunie, in prezenta Georgetei Barabas, actual consilier al ministrului Mediului.
„Decizia finala a fost luata la Deva, la inceputul lunii iunie, cand doamna Rovana Plumb era deja numita ministru, impreuna cu toate institutiile care ne acuzau, pana in acel moment, de ince­tinire a proiectului, inclusiv Agentia Judeteana de Mediu, condusa atunci de Georgeta Barabas, actualmente consiliera a ministrului Mediului, Rovana Plumb“, a concluzionat Lambrino. Mai mult, Gabriela Lambrino a spus ca nu sunt mo­tive pentru a fi demisa si ca nu inten­tioneaza nici sa demisioneze din functie.

ONG-urile de mediu il acuza pe Ponta ca „mimeaza“ responsabilitatea pentru mediu

Asociatia Alburnus Maior condamna emiterea acordului de mediu de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara si il acuza pe premierul Ponta si pe ministrul Mediului ca „mimeaza“ responsabilitatea pentru mediu.
„Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamana celui propus la Rosia Montana, atragand de-a lungul timpului critici serioase din partea organizatiilor de protectia mediului din Romania. Emiterea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej in data de 5 iulie 2012 de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara creeaza un precedent extrem de periculos pentru Romania. Ceea ce guvernele anterioare doar au discutat, Guvernul Ponta a realizat in doar doua luni de la numire. Desi, atat premierul Victor Ponta, cat si ministrul Mediului si Padurilor Rovana Plumb sustineau cu tarie la inceputul mandatului ca proiectul minier de la Rosia Montana nu poate merge inainte fara garantii de mediu, renegocierea participatiei statului sau desecretizarea contractului, mimand astfel interes si responsabilitate fata de implicatiile serioase pe care asemenea proiecte de exploatare le ridica la adresa mediului si comunitatilor afectate, Guvernul nu a solicitat nicio garantie de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej. Participatia statului roman, similara celei de la Rosia Montana, este acceptata in forma actuala, iar contractul ce sta la baza acestui proiect este tot unul secret“, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Alburnus Maior si Re.Generation.

Aceeasi Marie, cu alta palarie…

Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, este dezvoltat de compania Deva Gold – o asociere intre compania canadiana Eldorado Gold Corporation si Minvest Deva. Potrivit Alburnus Maior, Eldorado Gold Corporation este o companie miniera canadiana, listata la bursa din Vancouver si care opereaza si in Grecia, Turcia, China si Brazilia. Compania miniera a preluat in decembrie 2011 European Goldfields, care detinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din actiuni fiind detinute de compania de stat Minvest Deva. „La inceputurile lor, cele doua afaceri, Rosia Montana Gold Corporation si Deva Gold au fost finantate de Frank Vasile Timis, fondatorul si fostul presedinte al Gabriel Resources, compania ce detine pachetul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation“, sustine ONG-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *