Rovana Plumb a dispus verificarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

Rovana Plumb a dispus verificarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dispus verificarea de urgenta a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, acesta urmand sa fie anulat daca se constata ca nu a fost emis in conformitate cu legea, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), potrivit Mediafax.

„Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus, prin ordin verificarea, in regim urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara , de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Se va urmari verificarea procedurilor urmate in legatura cu acest acord de mediu pentru a se vedea in ce masura s-au respectat toate prevederile legale”, se precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de MMP.

De asemenea, Plumb a cerut conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international.

Asociatiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior si Re.Generation condamna emiterea recenta a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scara larga pe baza de cianuri din Romania.

„Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, creand astfel un precedent extrem de periculos pentru Romania. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamana celui propus la Rosia Montana, atragand de-a lungul timpului critici serioase din partea organizatiilor de protectia mediului din Romania”, se arata intr-un comunicat remis de organizatiile neguvernamentale.

Proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona de minereu – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei, se mai arata in comunicatul ONG-urilor.

Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare, se mai arata in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *