Herghelia de la Jucu produce campioni

Herghelia de la Jucu a fost infiintata in anul 1902 si a dat cai care erau fala armatei imperiale
herghelie
Printre caii tineri crescuti aici se numara un campion al Norvegiei si un participant la Olimpiada de la Beijing.- Animalele de rasa pura romaneasca sunt crescute pentru a fi vandute cluburilor sportive din Occident.Vantul rece, cu miros de frunze in putrezire, rasfira coama bogata a unui armasar negru ca taciunele. Animalul loveste nervos pamantul reavan si intunecat, necheaza si goneste in cerc. De capastrul calului este prinsa o coarda pe care o tine unul dintre angajatii cu experienta ai hergheliei de la Jucu. Dupa o alergare buna, armasarul, domolit, este dus de capastru spre unul dintre grajdurile hergheliei. Acesta este doar unul dintre superbele exemplare care se gasesc in Jucu, satul care a devenit faimos peste tot in lume datorita parcului industrial ridicat de compania finlandeza Nokia la marginea comunei. Alexis, calul de un milion de euroInsa faima micutului sat din Transilvania de Nord ar putea fi sporita in curand si de performantele

hergheliei de cai de rasa care se afla aici. De putina vreme, Alexis, unul dintre caii tineri crescuti la Jucu, a devenit campion national al Norvegiei. Valoarea de piata a armasarului crescut la Jucu a trecut de un milion de euro, desi, in momentul in care a fost trimis in Peninsula Scandinavica, valora doar 70.000 de euro. Un alt cal crescut la Jucu a participat la Olimpiada de la Beijing, cu echipa nationala de calarie a Finlandei. Herghelia de la Jucu are doar cai destinati sportului. In prezent, animalele de rasa pura romaneasca sunt crescute pentru a fi vandute cluburilor sportive din Occident. Caii tineri sunt vanduti la preturi foarte mici. Dar dupa ce castiga cateva concursuri valoarea lor creste foarte mult. Lucrurile sunt insa pe cale sa fie schimbate. Conducerea companiei care se ocupa de cresterea cailor a decis sa infiinteze un club sportiv care sa participe la marile competitii din domeniu, spune managerul hergheliei, Mihai Popa.Noul club sportiv ar urma sa foloseasca o pasune de 35 de hectare, pe care proprietarii hergheliei, cei la Transilvania Sports Horse Company, vor sa o concesioneze de la administratia locala.

Caii ar avea loc destul unde sa goneasca, sa se antreneze pentru competitii. De asemenea, suprafata ar urma sa fie folosita pentru crearea unor itinerarii la care sa participe cei care vor sa invete sa calareasca. „Putem organiza adevarate expeditii, mai lungi de o zi. Putem aduce corturi si paturi, astfel incat cei care participa la aceste expeditii hipice sa se sudeze intr-o echipa”, spune Mihai Popa. Pana atunci, in manejul din aer liber, pe terenul cu obstacole ori in manejul cu nisip din interiorul grajdului, care seamana din drum cu un conac boieresc, sunt organizate cursuri pentru cei care care doresc sa invete sa calareasca. Un modul de 10 ore costa 350 de lei. La astfel de cursuri vin copii foarte mici. „Existe grupe intregi de copii de gradinita din Cluj-Napoca ce vin la Jucu sa vada calutii. Eu l-am urcat pe fiul meu pe cal cand inca nu implinise un an. Nici macar nu stia sa mearga ca lumea. Va dati seama ce senzatie extraordinara este pentru un copil atat de mic sa domine un animal atat de mare”, mai spune Mihai Popa. Armasari si iepe din patrimoniul nationalIn prezent, la herghelia din Jucu exista 38 de cai. 12 dintre ei sunt pastrati in regim de pensiune, iar restul sunt ai hergheliei propriu-zise. Printre caii de la Jucu sunt si doi armasari si patru iepe care fac parte din patrimoniul national si care sunt folositi pentru obtinerea unor exemplare deosebit de valoroase. Fiecare cal are pedigree-ul sau, afisat de usa boxei personale din grajd. Grajdul principal este o cladire dreptunghiulara. Partea din mijloc include manejul acoperit, precum si camerele in care sunt adapostite seile, zabalele si scarile. Spre capete sunt boxele cailor. In fata cladirii se afla un teren cu obstacole, pentru antrenamentul cailor, precum si un teren cu garduri de lemn, folosit, de asemenea, pentru echitatie. In spatele grajdului se intind pasuni si paduri, iar in apropiere se afla alte grajduri, gata sa primeasca muncitorii care vor renova boxele cailor. si asta pentru ca, in curand, efectivele hergheliei vor creste.

Conducerea hergheliei intentioneaza sa ajunga, pe viitor, la 250 de capete. Herghelia, care functioneaza la mica distanta de parcul industrial Nokia, are o traditie bogata. Ea a fost infiintata in anul 1902 si a fost pepiniera pentru caii ofiterilor din armata austro-ungara. Caii ardelenesti erau folositi deopotriva pentru parada si pentru razboi. Herghelia a ramas una renumita si in timpul Regatului Romaniei. Multi dintre „domnii” de la Cluj cumparau cai pentru trasuri sau pentru calarie. In perioada comunista, herghelia si-a pastrat renumele, iar caii de aici au fost declarati parte a patrimoniului national. In acele vremuri, la Jucu se aflau 400 de cai. Dupa caderea comunismului herghelia a decazut, insa a inceput sa isi revina dupa ce caii au fost preluati de o companie privata. La Jucu vor fi organizate competitii nationale si internationale, dupa restaurarea vechiului hipodrom, acum aflat in paragina. Interesul pentru calarie va creste in randul clujenilor dupa ce autoritatile locale vor reusi sa extinda pana la parcul industrial Nokia din Jucu linia de tramvai pe care actualul primar din Cluj a promis-o in campania electorala. Intre timp, proprietarii hergheliei promit ca vor investi in continuare aici. Deja au investit 500.000 de euro, iar extinderea fermei de cai va fi finantata in continuare prin ferma de plante pe care o detine aceeasi companie.- DinastiaPrintre cei care ingrijesc caii la Jucu se afla si membrii unei adevarate dinastii. Membrii familiei Naghi au grija de cai de patru generatii. Ultimul reprezentant al familiei, Ioan Alexandru Naghi, a fost trimis la specializare in Anglia. Acolo, el a primit o diploma de potcovar de cai sportivi, o breasla care numara foarte putini membri in Romania. Ioan Alexandru Naghi a obtinut si locul doi la o competitie de profil din Anglia, iar acum ingrijeste caii hergheliei din apropierea Clujului.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *