Craiovenii vor fi obligati sa dubleze profitul SRL-ului Eco Sud Bucuresti daca alesii locali voteaza in aceasta luna noile tarife de depozitare a deseurilor la rampa ecologica Mofleni, propuse de comisia de negociere a primariei.
Daca tot s-au lasat furati cu sute de mii de lei in primii doi ani de depozitare a gunoiului la Mofleni, craiovenii pot fi chiar jecmaniti, sunt de parere unii dintre reprezentantii autoritatilor publice locale. O comisie de negociere din Primaria Craiova a acceptat deja o majorare cu 135% a profitului firmei Eco Sud SRL Bucuresti, administratorul depozitului ecologic, banii urmand sa fie platiti de clientii Serviciului Public de Salubritate Craiova, inclusiv de catre populatia orasului. Profitul firmei Eco Sud ar creste astfel de la 2,52 lei pe tona la 5,86 lei pe tona, potrivit unui tabel de fundamentare a cheltuielilor pe care Eco Sud pretinde ca le suporta pentru gestionarea rampei ecologice de la Mofleni. In ansamblu, tariful de depozitare se dubleaza, ajungand de la 14 dolari la 21 de euro pe tona, conform negocierilor dintre Eco Sud si comisia municipalitatii. Noul pret al gunoiului va fi oficializat insa numai daca se va aproba in sedinta ordinara din 25 octombrie a consiliului local municipal.
Proces de baubau
In iulie 2008, Eco Sud Bucuresti a chemat in judecata Primaria Craiova, cerand instantei sa o oblige sa aprobe un tarif de 35 de euro pentru tona de gunoi. Gestionarul rampei sustinea ca nu mai poate face fata investitiilor si cheltuielilor. Desi primaria detinea dovezi suficiente pentru a-si apara cauza, de fapt, pentru a-i proteja pe craiovenii care platesc gunoiul, aceasta nu s-a incumetat sa incruciseze sabia cu Eco Sud. A preferat sa-l desemneze pe viceprimarul avocat Marinica Dinca nu sa-i apere pe contribuabili, ci sa-i vanda, numindu-l sef al comisiei de negociere. El a cazut de acord cu Eco Sud la tariful de 21 de euro, firma promitand in schimb ca renunta la procesul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. In procesul-verbal din 10 septembrie 2008, echipa lui Dinca nu aminteste nimic despre contractul initial dintre Eco Sud si serviciul specializat al municipalitatii, Salubritatea, in care scrie negru pe alb ca pe toata durata contractului tariful „nu va depasi 12 dolari pe tona, cu TVA inclus”. Vrea sa para insa stapana pe situatie, insiruind sume fara rost.
„In cadrul sedintei de renegociere a tarifului, SC Eco Sud prezinta o fundamentare pentru tariful de 29,75 euro/tona inclusiv TVA”, se arata in procesul-verbal. Cateva fraze mai jos, se spune ca „domnul viceprimar Marinica Dinca face precizarea ca actualele posibilitati materiale ale Consiliului Local Craiova nu permit acceptarea unui tarif de 29,75 euro/tona, ci un tarif de maximum 21 euro/tona, inclusiv TVA”. Pare ca a castigat ceva, desi n-au legatura „posibilitatile Consiliului Local Craiova” cu banii dati din buzunar de craioveni catre Salubritate, numai ca fundamentarea nu exista. Este atasata, in schimb, anexa de cheltuieli Eco Sud pentru fix 21 de euro/tona, adica tot atat cat viceprimarul stie ca poate suporta consiliul local, intr-o forma numai de el cunoscuta.
Eco Sud, datoare craiovenilor
Dupa ce le-a incasat timp de doi ani, intre 2005 si 2007, mai mult decat era legal, in medie cu peste trei dolari pentru fiecare tona depozitata, Eco Sud le-a mai ramas si datoare craiovenilor, indirect. La data intentarii procesului, firma Eco Sud era restantiera peste 600.000 de lei consiliului local, cota din tariful de depozitare perceput tertilor. Acesti bani urma sa intre in bugetul local. Primaria nu a miscat un deget ca sa-si recupereze banii. Dupa intentarea procesului, Eco Sud a platit in iulie 45.000 de lei si in septembrie 16.000 de lei, dupa cum reiese din procesul-verbal al negocierilor. Societatea pune insa datoria pe seama neintelegerilor cu partenerul sau, direct, Salubritatea, care ii este, la randul ei, datoare cu 1,4 milioane de lei. Alta proba ca Eco Sud nu a respectat contractul initial este nerealizarea drumului de acces si a iluminatului stradal, conform angajamentului de investitii al firmei. Si aici primaria a inchis ochii, acceptand prelungiri. Reprezentantii Primariei Craiova nu au dorit sa comenteze modul in care s-a ajuns la tariful de 21 de euro pe tona.
Antecendente la Pitesti
Potrivit presei din Muntenia, o afacere asemanatoare a incercat Eco Sud, printr-o firma la care detine majoritatea actiunilor, langa Pitesti, la Albota. Ziaristii din Pitesti au scris in iunie 2008 ca LEA International, societate controlata de Irena Marcu si Elena Ilie, a chemat in judecata mai toate autoritatile din capitala argeseana, cerandu-le daune pentru ca acestea au avut tupeul de a rezilia un contract. Se pare ca primarul Pitestiului, Nicolae Pendiuc, a fost chiar cercetat penal in urma unor astfel de plangeri. In plus, LEA International a contestat si licitatii de zeci de milioane de euro pentru realizarea unor proiecte ecologice in Arges, mai scriu jurnalistii de la Argeseanul.
Sursa: Gazeta de Sud