Idei preconcepute despre bauturile energizante

Bauturile energizante nu sunt recomandate atunci cand suntem foarte obositi

O doza are cel putin tot atata cafeina cat o ceasca de cafea, dar si vitamine de sinteza si indulcitori. Folosite mai ales pentru combaterea oboselii, bauturile energizante pot avea efect invers, determinand scaderea vitezei de reactie si a puterii de concentrare.

Datorita cafeinei din continut, consumul bauturilor energizante revigoreaza organismul pe moment. Cafeina actioneaza ca stimulent al sistemului nervos, eliminand starea de oboseala. Unii specialisti afirma ca este vorba despre o perceptie subiectiva. Pe termen lung insa, continutul excesiv de cafeina duce la deshidratarea organismului, chiar o cauza a aparitiei oboselii. Exista si alte idei preconcepute legate de acest subiect.

„Cresc nivelul de energie la adolescenti”

Desi bauturile energizante sunt cautate cel mai mult de adolescenti, chiar si pe cutiile acestora este specificata evitarea consumului de catre persoanele pana in 16 ani. Motivul il reprezinta continutul de taurina si de cafeina, substante neuroexcitante. „Bauturile energizante nu ar trebui consumate de copii. In cazul lor, consumul acestor bauturi poate perturba functionarea si chiar maturizarea sistemului nervos”, afirma profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

In plus, excesul de cafeina duce la excretia calciului din organism. „O doza de bauturi energizante contine 300 mg de cafeina, comparativ cu o ceasca de cafea, care are in continut intre 60 si 150 mg de cafeina. Pe eticheta unor astfel de produse chiar este specificat ca produsul are un continut ridicat de cafeina”, spune specialistul.

Bauturile energizante trebuie evitate si de femeile insarcinate, deoarece substantele ingerate de mama ajung si la fat. „Din cauza consumului bauturilor energizante in timpul sarcinii, fatul se poate naste cu o anumita predispozitie catre bauturile dulci, excitante si acestea ii pot afecta sistemul nervos”, afirma prof. dr. Mencinicopschi.

„Sunt indicate soferilor”
Studiile au demonstrat ca bauturile energizante nu sunt de folos soferilor pentru combaterea oboselii atunci cand sunt la volan. Conform unui studiu efectuat de Comisia Nationala pentru Siguranta  a Statelor Unite ale Americii, consumul bauturilor energizante determina, la cateva ore dupa ce au fost consumate, intarzierea reactiilor si lipsa de concentrare, efecte secundare intalnite si in cazul consumului de alcool.

„Nu au efecte asupra inimii”

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Detroit a inclus 15 voluntari sanatosi, cu varste intre 20 si 39 de ani, care au consumat cate doua cutii de bauturi energizante pe zi, timp de o saptamana. Rezultatele au aratat cresterea frecventei cardiace cu cinci-sapte batai pe minut si o crestere a tensiunii arteriale de 10 mmHg in cazul acestora.

Un alt mit legat de consumul de bauturi energizante este ca, pentru un efect sporit, pot fi combinate cu alcool si cu tutun. Substantele toxice din tutun si din alcool interactioneaza cu ingredientele din bauturile energizante, astfel ca activitatea ficatului este ingreunata.

„Efectul este resimtit la fel de toata lumea”

Efectele acestor bauturi nu sunt resimtite la fel de toti consumatorii. La unele persoane, efectul de revigorare a organismului poate aparea relativ repede, in timp ce altele vor simti efectele in cateva ore. „Este vorba despre reactivitatea fiecarei persoane in parte. Unora le pot face chiar rau, le pot da palpitatii, dureri de cap si stare de anxietate”, afirma prof. dr. Mencinicopschi.

Odihna, cea mai buna solutie

Bauturile energizante nu sunt eficiente nici dupa desfasurarea activitatii fizice sau psihice. „Cea mai buna solutie de recuperare a organismului dupa efort este odihna”, afirma profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Bauturile energizante pot fi consumate ocazional, pentru a spori senzatia de energie, atunci cand suntem odihniti si starea sanatatii ne permite acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *