Industria auto europeana are nevoie de imprumuturi cu dobanda redusa in valoare de circa 40 miliarde euro pentru a putea crea masini ecologice, care sa corespunda cerintelor europene in materie de emisii de CO2, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor Auto Europeni (ACEA), Christian Streiff, in urma unei intalniri cu comisarul european pentru intreprinderi si industrie, Gunter Verheugen.

industria auto
Seful ACEA a aratat ca actuala criza financiara si economica a determinat deja diminuarea cererii de autovehicule pana la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, facand tot mai dificil pentru industria auto europeana sa atinga obiectivele impuse de UE de reducere cu 18 la suta a emisiilor de CO2, pana la nivelul de 130 grame pe kilometru, pana in 2012. „Trebuie sa facem investitii masive pentru a putea trece la vehiculele ecologice si pentru a implementa noile norme cerute de UE – Euro 5, Euro 6, sisteme electronice de control etc. -, iar in actualul context este foarte greu sa obtinem acces la finantare”, a spus Streiff, care este si sef al concernului francez PGA Peugeot Citroen, transmite Agerpres.

Comisarul Verheugen a sustinut ideea acordarii de credite cu dobanzi reduse pentru industria auto europeana de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI). ‘Trebuie sa ne asiguram ca efortul suplimentar pe care il depun producatorii auto pentru a reduce nivelul emisiilor nu este compensat prin subventii, ci ca acestia au posibilitatea de a avea acces adecvat la credite’, a spus Verheugen.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a propus acordarea unor subventii industriei auto europene similare ajutorului in valoare de 25 miliarde dolari acordat de guvernul american celor mai mari trei producatori auto ai tarii. Aceasta masura a fost insa primita cu reticenta de unele state membre.

In schimb, varianta acordarii de imprumuturi cu dobanzi reduse de la BEI se bucura de mai mult sprijin din partea Comisiei si a statelor membre, a dat asigurari Verheugen.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here