Ineficienta. Romanii, intrecuti de elvetieni la masurile impotriva ursilor gunoieri

Problemele autoritatilor brasovene cu ursii gunoieri dateaza de ani de zile, iar situatia se inrautateste continuu. Animalele, care in trecut cautau mancare in tomberoanele de gunoi aflate la liziera padurii, nu se sfiesc acum sa intre chiar in locuintele oamenilor in cautare de hrana. Conform edililor, pana acum s-au investit 50.000 de euro pentru rezolvarea situatiei, dar nicio solutie nu a ajutat la indepartarea animalelor de zonele populate. In schimb, elvetienii au reusit, la doar doua luni de cand s-au confruntat cu o situatie grava, sa gaseasca o solutie pentru alungarea animalelor din preajma oraselor.

La Brasov, ursul a devenit un animal social. Masurile luate pana acum de autoritati n-au reusit sa opreasca animalele sa intre in oras, ci mai mult le-au intaratat sa avanseze in zonele populate pentru hrana zilnica. Potrivit municipalitatii, aproximativ 50.000 de euro au fost investiti din bugetul local, din fondurile firmelor de salubritate si ale companiilor din oras interesate de rezolvarea situatiei. Solutiile aplicate – gardurile electrice, tomberoanele ingropate, ridicarea gunoiului de mai multe ori pe zi, precum si transferul ursilor ag
resivi in zone departate – n-au avut efectele scontate. „Animalele au invatat sa ocoleasca gardurile si sa deschida tomberoanele. In plus, o ursoaica s-a intors de trei ori in padurea de langa Racadau, desi a fost dusa chiar si la 80 de km distanta,” ne-a declarat Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al municipalitatii. Totodata, el ne-a precizat ca animalele s-au obisnuit sa gaseasca hrana la riviera padurii, iar daca nu o mai au, inainteaza in oras. Dupa ce au testat nenumarate variante, reprezentantii Primariei, ai Asociatiei Vanatorilor, Institutului de Cercetari Silvice si Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au decis, saptamana trecuta, ca „puii mai mici de un an sa fie transportati la Centrul de Reabilitare de la Harghita, puii intre 1-3 ani sa fie mutati la distante mari de Brasov, la fel si ursii de peste 2,5 ani care vor fi in prealabil castrati”. O alta masura este solicitarea cresterii cotei de recoltare pentru ursi la Comisia Europeana.

Elvetienii tin ursii la distanta cu pubele anti-urs
Confruntandu-se cu aceeasi problema a ursilor gunoieri, autoritatile din Elvetia au decis sa schimbe obiceiurile animalelor de a veni in zonele locuite, instaland pubele anti-urs in localitatile montane. Anuntul a fost facut de reprezentatii Fondului Mondial pentru Natura (WWF), la nici doua luni dupa ce un urs a fost impuscat de paznicii din regiunea Grisons pentru ca s-a apropiat prea tare de zonele locuite. Marcel J. Strebel de la societatea Bruco Swiss AG a asigurat ca „pubelele sunt 100% rezistente la atacul ursilor”, dupa ce masura a fost testata cu succes timp de zece intr-o rezervatie de ursi si niciun animal n-a reusit s-o deschida. Noile pubele sunt asemanatoare celor obisnuite, facute din plastic dur, dar au un sistem special de inchidere, pentru ca animalele sa nu le poata forta. Tomberoanele vor fi asezate, din iulie, in localitatile alpine, iar autoritatile considera ca, astfel, ursii vor renunta sa coboare in oras dupa hrana.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *