La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun masuri de protejare a albinelor

Pentru a preintampina intoxicatiile cu pesticide a albinelor, reprezentantii Directiei pentru Agricultura Bihor tin sa comunice celor implicati in aceasta actiune ce obligatii le revin. Astfel, producatorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie sa instiinteze, in scris, cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului consiliile locale, pe…

Citește mai departe
Culturi de legume ?i fructe din vestul ??rii, polenizate natural de bondari adu?i din Belgia

Culturi de legume si fructe din vestul tarii, polenizate natural de bondari adusi din Belgia

De cativa ani, zeci de fer­mieri din vestul tarii se lauda ca produc rosii si alte legume la fel de gustoase ca cele din gradina bunicii. As­ta, dupa ce au renuntat la polenizarea manuala artificiala cu substante chimice si folosesc bondari importati din Belgia, care poleni­zea­za florile natural. O firma din Arad infiin­tata inca din…

Citește mai departe

Imidacloprid: un pesticid utilizat frecvent la nivel mondial daunator albinelor si bondarilor

Expunerea albinelor la acest pesticid determina reducerea numarului lor pana la niveluri care nu mai permit refacerea populatiei, potrivit unui studiu publicat in Science. Un pesticid utilizat frecvent la nivel mondial este daunator albinelor si bondarilor, potrivit a doua studii, unul francez si unul britanic, publicate joi de revista americana Science si preluate de AFP….

Citește mai departe
Culturi de legume ?i fructe din vestul ??rii, polenizate natural de bondari adu?i din Belgia

Polenizare cu bondari

Scopul si intrebuintarea bondarilor este de a creste rapid legumele in solarii si sere si a multor culturi in camp. Compania olandeza Koppert este lider mondial in domeniul combaterii si controlului biologic in culturi si a polenizarii pe cale naturala (cu ajutorul bondarilor). Koppert s-a infiintat in anul 1967, si are sediul principal in Olanda….

Citește mai departe

Rosiile tratate pot fi toxice, spun cercetatorii

Cercetatorii atrag atentia ca substantele folosite de legumicultorii romani pentru coacerea mai rapida a produselor, pot fi toxice. Agricultorii romani forteaza cresterea fructelor si legumelor, ca sa faca fata concurentei produselor din import. Oamenii folosesc substante chimice indeosebi la cultivarea rosiilor. „Din dorinta de a castiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si…

Citește mai departe