10 % din speciile de albine salbatice din UE sunt in pericol de disparitie

10 % din speciile de albine salbatice din UE sunt in pericol de disparitie
10 % din speciile de albine salbatice din UE sunt in pericol de disparitie

Aproximativ 10 % din cele aproape 2.000 de specii de albine salbatice din Europa sunt amenintate de disparitie, iar inca 5 % vor fi in aceasta situatie in viitorul apropiat daca nu se iau masurile adecvate pentru combaterea fenomenului, releva un raport publicat joi de Comisia Europeana, transmite Agerpres.

Realizat de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN), acesta este primul studiu consacrat populatiilor de albine salbatice din Europa, mult mai putin cunoscute decat semenele lor domestice, dar la fel de utile pentru culturile de plante, relateaza AFP.

Autorii cercetarii, cofinantate de Comisia Europeana, au constatat ‘o alarmanta lipsa de expertiza’ referitoare la cele 1.965 de specii de albine cunoscute, din care pentru 58 % nu exista date. In acest context, desi nu au identificat cu claritate decat 77 de specii amenintate de disparitie, specialistii apreciaza ca numarul real este de 200 de specii.

Situatia este ingrijoratoare, tinand cont de faptul ca 84 % din productia vegetala din Europa destinata consumului uman depinde de polenizarea realizata de albine si bondari, afirma UCIN, pledand pentru ‘investitii urgente in cercetare’ pentru a stopa declinul numeric al acestor insecte extrem de utile.

Printre cele mai mari amenintari la adresa existentei albinelor, studiul mentioneaza diminuarea biodiversitatii vegetale ca urmare a agriculturii intensive si folosirii pesticidelor. De exemplu, aceasta pare a fi cauza diminuarii, aproape de extinctie, din unele tari europene a speciei Andrena transitoria, care inainte era raspandita din Sicilia pana in Ucraina.

Alte amenintari majore sunt urbanizarea, cresterea numarului de incendii si incalzirea climatica, din cauza careia sufera mai ales bondarii, un sfert din speciile de aceste insecte fiind pe cale de disparitie.

Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara a cerut, cu un an in urma, Uniunii Europene sa-si sporeasca eforturile in domeniul stiintific pentru a opri scaderea numarului de albine, reaminteste AFP.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente