De cativa ani, zeci de fermieri din vestul tarii se lauda ca produc rosii si alte legume la fel de gustoase ca cele din gradina bunicii. Asta, dupa ce au renuntat la polenizarea manuala artificiala cu substante chimice si folosesc bondari importati din Belgia, care polenizeaza florile natural.
O firma din Arad infiintata inca din 1996, care ofera servicii de consultanta tehnica in domeniul horticol, isi concentreaza in ultimii ani activitatea pe importul de bondari, insecte solicitate tot mai mult de catre fermierii din vestul tarii care vor sa polenizeze biologic culturile. Fie ca este vorba de sere, solarii sau suprafete deschise, bondarii polenizeaza mult mai eficient culturile, iar fermierii renunta la substantele chimice si mana de lucru scumpe.
„Bondarii muncesc cat e ziua de lunga, nu cer pauze”
Unul dintre proprietarii de sere din orasul aradean Curtici, cunoscut mai ales pentru productiile mari de rosii, spune ca polenizarea biologica poate fi cu pana la 50 la suta mai ieftina, pentru ca nu mai este nevoie de angajati care sa ia fiecare floare in mana pentru a o poleniza, asa cum se proceda inainte, cand se foloseau substante chimice, fie prin pulverizare, fie prin „inmuierea” fiecarei flori in solutia speciala.
„Ce face un bondar nu poate sa faca un om. N-are cum! Ei au in instinct aceasta activitate si actioneaza la momentul optim, motiv pentru care eficienta lor este maxima. In plus, bondarii muncesc cat e ziua de lunga, nu cer pauze”, spune Ciprian Nincu, administrator de sere, care a experimentat prima data acest tip de polenizare a culturilor in urma patru ani, declarandu-se multumit de performantele obtinute.
„Cand lasi natura sa-si faca treaba, legumele sunt mult mai gustoase”, mai spune fermierul.
Zeci de alti fermieri au descoperit in ultimii ani eficienta polenizarii naturale, iar oamenii spun ca legumele produse in acest fel sunt mult mai gustoase, cresc mai repede si mai sanatos.
„Rosiile, castravetii, fasolea, dar si capsunile, toate au un gust mult mai puternic, sunt mai aromate. Cand lasi natura sa-si faca treaba, legumele sunt mult mai gustoase. Noi suntem in al doilea an in care polenizam cu bondari. Incercam sa producem cat mai ecologic si renuntam treptat la chimicale”, spune Vlad Sipca, proprietar de solarii.
Fermierul afirma ca anul trecut a scos la vanzare primele rosii obtinute in sera prin polenizare biologica, iar clientii pe care ii are de multi ani l-au intrebat daca a schimbat soiul.
„Rosiile sunt carnoase, au un miros specific, sunt dulci si aromate. Clientii m-au intrebat imediat daca am adus alt soi, insa eu cultiv acelasi soi de peste zece ani. Diferenta este data de faptul ca nu mai apelez la hormoni si alte substante. Fructul se dezvolta mult mai bine si pentru ca este polenizat exact cand trebuie. Oamenii nu nimeresc mereu momentul, iar din aceasta cauza si la mine productia era cu pana la 20 la suta mai mica in anii anteriori”, mai spune aradeanul Vlad Sipca.
Un stup cu bondari costa 300 de lei si este suficient pentru 2.000 de metri patrati.