Polenizare cu bondari

Culturi de legume ?i fructe din vestul ??rii, polenizate natural de bondari adu?i din Belgia
Polenizare cu bondari

Scopul si intrebuintarea bondarilor este de a creste rapid legumele in solarii si sere si a multor culturi in camp.

Compania olandeza Koppert este lider mondial in domeniul combaterii si controlului biologic in culturi si a polenizarii pe cale naturala (cu ajutorul bondarilor). Koppert s-a infiintat in anul 1967, si are sediul principal in Olanda. Principalele filiale (pentru productie si vanzari) sunt situate in Spania, S.U.A., Anglia, Belgia, Franta, Mexic Turcia si Noua Zeelanda.

Exista mai multe tipuri de cutii (stupi). Se poate poleniza o suprafata minima de 750 mp si maxima de 1ha. Durata vietii acestor bondari este de 6-7 saptamana. In general intr-o cutie sunt aproximativ 50-60 de lucratoare.

Polenizarea in Europa, pana acum cativa ani se facea manual. Era o metoda obositoare si necesita multa forta de munca.

Bondarii viziteaza florile numai cand acestea au destul polen, si tocmai de aceea polenizarea cu bondari este mai eficienta.

Bondarii polenizeaza multe culturi de legume si fructe: tomate, ardei dulce, vinete, pepene, capsuni, afine, zmeura, coacaze negre si rosii, kiwi, meri, peri, pruni, ciresi, piersici si migdali, precum si la culturi pentru seminte.

Koppert livreaza si hrana gata preparata pentru bondari sub numele BEEHAPPY. Aceasta solutie pe baza de zahar este dezvoltata ca si sistemul de baut, care nu solicita intretinere.

Cutiile se fixeaza in pozitie orizontala. In acest scop Koppert ofera si un suport pentru cutiile cu bondari care se pune la inaltimea de 0,5 – 1,5 metri. Pe un suport se pot amplasa maxim trei cutii la care iesirea de zbor se orienteaza in directii diferite.

Este important sa se ceara consultanta de la distribuitor in privinta tratamentelor cu pesticide pentru a nu afecta bondarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *