Prima clădire de birouri din România care devine Zero Waste

Amera Tower din Cluj-Napoca este prima clădire din țara noastră căreia i-a fost acordată precertificarea Zero Waste, de către Zero Waste Europe. Potrivit unui comunicat de presă al Zero Waste Romania, clădirea din Cluj-Napoca a parcurs un proces complex care a inclus monitoritorizare independentă, măsuri de reducere a risipei și prevenire a generării de deșeuri,…

Citește mai departe

De ce nu trebuie să ne fie frică de sistemul garanție-returnare. Un sistem care funcționează în statele europene

Sistemele garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi au intrat în centrul atenției autorităților naționale și sectorului de afaceri din Europa. Motivați de țintele de colectare ridicate, de cerințele privind conținutul reciclabil și de taxa pe plastic, toți caută soluții pentru scheme de colectare eficiente din punct de vedere al costurilor. Într-un articol publicat pe Zero…

Citește mai departe

Ghid de mobilizare civică, pentru reclamarea depozitării ilegale de deșeuri

Zero Waste Romania și Greenpeace Romania au realizat un nou ghid practic pentru cetățeni pe tema deșeurilor. Dacă în luna noiembrie ghidul a tratat problema arderilor de deșeuri, cea mai recentă colaborare a celor două organizații de mediu abordează problema depozitărilor ilegale. Demersul este justificat de orașele, satele și natura din România invadate de gunoaie, gropi de gunoaie…

Citește mai departe

The DRS draft is a solid platform for development of high quality recycling in Romania. It should also include more legal guidelines to secure increase of reuse

Zero Waste Romania welcomes the launch in public debate of the draft Government Decision on the implementation of the DRS for non-reusable primary packaging. Through the DRS consumers can return to stores beverage containers with a volume between 0.1 and 3 liters inclusive. We have analyzed the draft decision and we note that most of…

Citește mai departe

Ce schimbări aduce pentru consumatori și industrie proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare? O analiză Zero Waste România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, adică acel sistem prin care consumatorii pot returna în magazine recipientele de băuturi cu volume între 0,1 și 3 litri. Zero Waste România a analizat propunea și a constatat că…

Citește mai departe

Incineratoarele, un experiment riscant pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Zero Waste România a lansat recent un apel public către cetățeni, să nu voteze candidați care promovează incineratoare de deșeuri municipale inclusiv instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă, în comunitățile lor. Oriana Irimia, coordonator al programului Climă, Energie și Poluarea Aerului în cadrul Zero Waste România, a răspuns întrebărilor noastre cu privire la…

Citește mai departe

Apel Zero Waste Romania: NU votați candidații care promovează incineratoare de deșeuri!

Zero Waste Romania a lansat astăzi un apel public prin care solicită cetățenilor să analizeze programele electorale pentru alegerile din 27 septembrie și să NU voteze candidații care propun soluții de gestionare a deșeurilor precum incineratoare, instalații de gazeificare, cracare, piroliză, arc de plasmă. Potrivit organizației, eșecul României în atingerea țintei de reciclare a deșeurilor…

Citește mai departe

A fost adoptată legea compostului, care impune obligația colectării separate a biodeșeurilor

Legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile a fost adoptată în unanimitate de către Parlament în 28 iulie și a fost trimisă spre promulgare în 3 august. Aceasta este un act normativ cu impact deosebit de important asupra țintelor de reciclare a deșeurilor municipale asumate de România în fața Comisiei Europene.  Într-un comunicat de presă transmis…

Citește mai departe

Dell se alatura pionierilor in mineritul urban prin reciclarea aurului din deseuri electronice

Dell se alatura pionierilor industriei in mineritul urban, un concept promovat de Zero Waste Romania ca fiind una dintre solutiile integrate in strategia „zero deseuri”, prin care resurse precum metalul, lemnul, combustibil sau resurse fosile pot fi conservate prin recuperarea si reintroducerea lor in sistemul economic, in timp ce risipa altor produse si materiale poate fi redusa…

Citește mai departe

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Waste” este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Apel pentru economie circulara din partea a peste 30 de ONG-uri din Romania

Peste 30 de de organizatii non-guvernamentale si grupuri de actiune, din Romania si diaspora, au solicitat azi europarlamentarilor romani sa sustina raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia catre Economia Circulara (Resource Efficiency: Moving Towards a Circular Economy)[1] elaborat de Sirpa Pietikainen, Grupul Partidului Popular European (Christian Democrats), care va fi votat maine, 8 iulie, in plenul Parlamentului European. Europarlamentarii…

Citește mai departe

San Francisco este cel mai mare oras Zero Waste/Zero Deseuri din lume

Miscarea Zero Waste trece dincolo de granite fiind sustinuta de oameni cu etnii, culturi, religii, stari materiale diferite. Oameni a caror viziune este transmiterea catre noile generatii a unei planete curate, sanatoase, fara deseuri. Oameni care cred cu adevarat in principiul sustenabilitatii si, din acest motiv, vor sa mentina capitalul natural al planetei, astfel incat…

Citește mai departe