Populatia lumii a consumat pana in aceasta zi, 20 august, resursele naturale pe care Terra este capabila sa le reinnoiasca in decurs de un an

Popula?ia lumii a consumat pân? în aceast? zi, 20 august, resursele naturale pe care Terra este capabil? s? le reînnoiasc? în decurs de un an
Populatia lumii a consumat pana in aceasta zi, 20 august, resursele naturale pe care Terra este capabila sa le reinnoiasca in decurs de un an
Populatia lumii a consumat pana in aceasta zi, 20 august, resursele naturale pe care Terra este capabila sa le reinnoiasca in decurs de un an

Intreaga planeta „va trai pe credit” de marti, 20 august, pana la sfarsitul anului. Populatia lumii a consumat pana in aceasta zi resursele naturale pe care Terra este capabila sa le reinnoiasca in decurs de un an, avertizeaza Fondul Mondial pentru Natura (WWF). Oamenii au atins acest plafon pentru prima data la 19 decembrie 1987.

Aceasta „zi mondiala a depasirii resurselor” s-a tot apropiat de atunci de inceputul anului. De exemplu, in 2011 – Earth Overshoot Day a fost 27 septembrie, iar in 2012 – 22 august.

WWF estimeaza ca, in prezent, pentru satisfacerea nevoilor umanitatii, ar fi necesara mai mult de o planeta si jumatate. Pana in 2050, va fi nevoie chiar de doua planete. Cresterea demografica si consumul individual sunt principalele motive ale acestei situatii.

Cea mai mare “amprenta ecologica” poate fi pusa pe seama Qatarului. Daca intreaga lume ar trai precum locuitorii acestui stat, am avea nevoie de 6,6 planete. Pe locul doi se claseaza Kuweitul, iar apoi Emiratele Arabe Unite.

Danemarca ocupa al patrulea loc, urmata indeaproape de Statele Unite, al caror consum ar echivala cu patru planete pe an. Afganistanul, Timorul de Est si Palestina inchid lista, cu 0,3 planete sau chiar mai putin. Elvetia, cu 2,8 planete, este a 21-a in ierarhie, in conditiile in care valorifica mediul prin activitati legate de habitat, hrana si deplasare personala.

Acest bilant ar putea fi atenuat prin contributia fiecarui locuitor: de exemplu, prin consumul unei cantitati mai mici de carne, prin efectuarea unui numar mai mic de calatorii cu avionul sau prin cumpararea unor aparate electronice mai eficiente energetic, precizeaza WWF.

Ziua mondiala a depasirii resurselor este calculata de organizatia neguvernamentalacanadiana Global Footprint Network, ce a creat de altfel si notiunea de “amprenta ecologica”.

WWF desfasoara campania mondiala pe durata unui an „Seize Your Power”, pentru incurajarea investitiilor in energia regenerabila.

Raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru. Astfel, se calculeaza amprenta ecologica (ecological footprint), index ce masoara presiunea pe care omenirea o exercita asupra ecosistemelor, explica romania.panda.org. (WWF Romania).

Romania are o amprenta ecologica medie de 2.7 hectare pe cap de locuitor – ceea ce inseamna ca fiecare dintre locuitorii Romaniei utilizeaza, in medie, 2.7 hectare din suprafata globului pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. Dar planeta nu ne poate oferi decat 1.8 hectare de teren si apa.

Desi impactul nostru asupra naturii se situeaza sub nivelul tarilor mai dezvoltate, in Romania consumul de resurse naturale si stilul de viata depasesc capacitatea de suport a ecosistemelor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *