Judetul Neamt a cunoscut cea mai mare scadere a debitelor raurilor din ultimii ani

Judetul Neamt a cunoscut cea mai mare scadere a debitelor raurilor din ultimii ani

O multime de izvoare au secat, debitele apelor curgatoare sunt simbolice iar in lacul de acumulare „Izvorul Muntelui” au inceput sa se vada structurile de pe fund * hidrocentrala de la Stejaru functioneaza la cota de avarie * in ultimii 20 de ani, in judetul Neamt, au disparut 550 de hectare acoperite cu apa

Judetul Neamt a cunoscut cea mai mare scadere a debitelor raurilor din ultimii ani. Desi in aceasta iarna nu am dus lipsa de precipitatii, izvoarele, raurile si lacurile din Neamt au secat. Incalzirea temperaturilor ar duce la topirea zapezii ceea ce ar determina o crestere a cotelor raurilor, insa nu suficienta. Lacul de acumulare „Izvorul Muntelui” – Bicaz nu a mai fost atat de scazut din 1996, cand a inregistrat o cota de 480,50 metri. Hidrocentrala de la Stejaru functioneaza, insa nu la parametrii optimi ci la o treime din capacitate.

„Ne-am mai confruntat cu o situatie similara in ziua de 13 martie a anului 1996, cand a fost inregistrata aceeasi cota pe care o inregistram si astazi, de 480,50 metri. Teoretic, hidrocentrala de la Stejaru functioneaza chiar si la o reducere a cotei de inca 10 metri fata de cota inregistrata acum. Problema este ca nu avem cota pe care ar trebui sa o avem. Debitul afluent pe Bistrita ar trebui sa fie de 35 de metri cubi pe secunda, dar este de numai 10 metri cubi pe secunda. Exploatarea se face conform unui program stabilit. Ar mai fi rezerva din zapada care, daca s-ar topi, ar aduce un aport de apa de circa 300 milioane metri cubi. Cota ar putea creste cu 10 – 15 metri ceea ce ar fi benefic”, a declarat Nicolae Petrescu, purtatorul de cuvant al Hidroelectrica..

Ieri, volumul de apa in lacul de acumulare de la Bicaz era de 346,9 milioane metri cubi, in timp ce valoarea normala este de 1.122 milioane metri cubi.

In 20 de ani au disparut 550 de hectare acoperite cu apa

Conditiile climaterice au defavorizat, ani la rand, suprafetele de apa, determinand o scadere continua a apei de pe teritoriul judetului Neamt. Seceta a culminat in acest an: raurile, paraurile, izoarele, lacurile, au ramas fara apa, albiile sunt aproape goale. In fiecare an, resursele de apa ale judetului Neamt sunt din ce in ce mai putine. Unele suprafete de apa au disparut din cauza fenomenelor meteorologice, in timp ce disparitia altora a fost favorizata de oameni, prin interventiile pe care le-au facut asupra mediului. Reducerea suprafetelor de apa din Neamt nu poate conduce decat la degradarea solului si la productii agricole mai slabe. Judetul Neamt se afla printre judetele in care sute de hectare acoperite cu apa „s-au evaporat” in 20 de ani. Nu numai judetul nostru se confrunta cu reducere a resurselor de apa, ci si alte 29 in care s-a constatat o reducere considerabila a cantitatii de apa. Alte 12 judete, cu preponderenta din vestul tarii, sunt mult mai norocoase. Acolo, suprafetele de apa au crescut. In 20 de ani, judetul Neamt a pierdut 550 de hectare acoperite cu apa. Daca in anul 1990 in Neamt erau 10.703 hectare acoperite cu apa, in anul 2010 suprafetele cu apa s-au redus la 10.153 hectare. De altfel, intreaga regiune Nord Est a tarii a inregistrat o scadere masiva a acestor suprafete. Spre exemplu, in cei 20 de ani, in Suceava au disparut 1.429 hectare acoperite cu apa, in Vaslui – 1.299 hectare. Cele mai mari pierderi sunt inregistrate in Tulcea unde, din 1990 si pana in 2010, au disparut 24.326 hectare acoperite cu apa, dar si in Braila, unde nu se mai regasesc 7.116 hectare acoperite cu apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *