Jumatate din rauri si alte cursuri de apa din Europa continentala sunt amenintate de poluanti chimici

Jum?tate din râuri ?i alte cursuri de ap? din Europa continental? sunt amenin?ate de poluan?i chimici
Jumatate din rauri si alte cursuri de apa din Europa continentala sunt amenintate de poluanti chimici
Jumatate din rauri si alte cursuri de apa din Europa continentala sunt amenintate de poluanti chimici

Aproape jumatate din rauri si alte cursuri de apa din Europa continentala sunt amenintate de poluanti chimici, cum ar fi pesticidele si alte substante industriale, releva un studiu bazat pe o analiza a datelor serviciilor guvernamentale de monitorizare provenind de la 4.000 de situri din Uniunea Europeana, informeaza AFP, potrivit AGERPRES.

Cercetatorii considera ca riscurile reale sunt „probabil subevaluate”, avand in vedere limitarile programelor de monitorizare ale agentiilor guvernamentale din diferite tari.

„Majoritatea raurilor si cursurilor de apa sunt afectate sau amenintate din punct de vedere ecologic de o foarte mare pierdere a biodiversitatii”, avertizeaza Egina Malaj, de la Centrul Helmholtz de cercetare a mediului din Leipzig, Germania.
Pesticidele, hidrocarburile aromatice policiclice (HAP), solutiile ignifuge bazate pe brom, vopselele fara miros, lacurile pentru protejarea lemnului sunt, conform cercetatorilor, substantele chimice care prezinta cel mai mare risc pentru aceste ecosisteme acvatice, dintre cele 223 de substante analizate.

Autorii studiului considera ca aceste produse chimice au fost probabil fatale pentru diferite organisme din rauri si alte cursuri de apa in 14% din locurile monitorizate si au provocat efecte adverse cronice in 42% dintre acestea.
La nivel regional, bazinele hidrografice mai industrializate din nordul Europei prezinta un risc de poluare chimica in mod vadit mai mare decat in sudul continentului.

Cercetatorii considera ca aceste rezultate sustin necesitatea unor masuri extinse de protectie a mediului avand ca obiectiv minimizarea poluarii cu substante chimice organice.

Studiul a fost publicat in Analele Academiei Americane de Stiinte (PNAS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *