Junk-food sau cocaina?

Cum ne schimb? comportamentul mâncarea tip „junk food”?

Potrivit cercetatorilor americani, consumul de junk-food sau supraalimentarea provoaca in timp scurt dependenta, similar celei induse de consumul de droguri.Junk-food sau cocaina

Studiul, coordonat de doi cercetatori de la Institutul de Cercetari Scripps Jupiter din Florida, are ca scop demonstrarea modului de instalare a dependentei de mancarea junk-food. Definitia din DEX a junk-food este mancare de tip fast-food, deseuri alimentare nehranitoare, dar cu mare surplus de calorii.

EXPERIMENT
Studiul a fost publicat recent pe site-ul revistei britanice Nature Neuroscience. Autorii acestui studiu au reusit sa puna in evidenta faptul ca, in cazul unei persoane, care mananca in mod constant junk-food, alimentatie cu continut foarte mare de calorii, declanseaza in creier mecanisme similare celor declansate la dependentii de droguri.

Sa precizam ca aceste experimente s-au dovedit la animale de laborator. In timpul experimentelor, rozatoarele au beneficiat de supralimentatie, respectiv de o cantitate nelimitata de mancare comuna si omului, hipercalorica.

In aproximativ cinci zile, rozatoarele obeze devin dependente de junk-food. In cadrul altor experimente, rozatoarele au primit stimuli electrici „placute” atunci cand alergau.

Rozatoarele „drogate cu junk-food” alergau mai mult timp comparativ cu celelalte rozatoare, comportament care dovedeste nevoia din ce in ce mai mare de stimulare pentru a se simti bine.
Aceste rozatoare trebuie sa manance mai mult decat celelalte pentru a obtine satisfactie.

Astfel, chiar atunci cand cercetatorii au folosit socuri electrice – neplacute, de aceasta data – in timp ce rozatoarele mancau junk-food, totusi acestea au continuat sa se hraneasca. In schimb, celelalte rozatoare au inteles rapid sa se orienteze spre o alimentatie sanatoasa, deoarece aceasta nu era asociata cu o „pedeapsa.”

Cercetatorii au mai remarcat ca mecanismele declansate de consumul excesiv de junk-food este comparabil celui care apare la dependentii de heroina sau de cocaina. Nivelul receptorilor de dopamina scade la rozatoarele obeze si chiar daca rezultatele unui asemenea experiment la oameni nu este sigur ca vor fi aceleasi, totusi se poate pune in relatie faptul ca la toxicomani, acest nivel al receptorilor de dopamina este scazut.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *