Lapte cu cafea si sase aditivi alimentari

Produsul „Zuzu Espresso” contine, pe langa lapte si cafea, aditivi alimentari care pot afecta buna functionare a organismului. Mai mult, in majoritatea magazinelor se gaseste la raionul de lactate, desi nu se incadreaza in aceasta categorie. Prin aceasta asezare este usor accesibil chiar si copiilor, care, vazandu-l langa iaurturi, isi pot imagina ca il pot consuma fara probleme. Numai ca simpla prezenta a cafelei face ca produsul sa fie total nerecomandat copiilor.zuzu

In compozitia produsului intra si amidon modificat de porumb, insa producatorul nu specifica despre ce aditiv din aceasta categorie este vorba. Ar fi putut folosi amidon oxidan E1404, fosfat de monoamidon E1410, fosfat de diamidon E1412, fosfat de diamidon fostfat E1413, fosfat de diamidon acetilat E1414, amidon acetilat E1420, adipat de diamidon acetilat E1422, amidon hidroxipropilat E1440, fosfat de diamidon hidroxipropilat E1442 sau octenil succinat de amidon sodic E1450. Oricare dintre acesti aditivi provoaca probleme la nivelul tractusului intestinal.

Producatorul a folosit probabil varianta scurta a denumirii pentru a nu speria consumatorul cu un nume care suna atat de chimic. La fel a facut si cu alti aditivi folositi. Pentru guma carruba si acidul ascorbic a folosit denumirile lite-rare, in schimb pentru celelalte E-uri a ales varianta codurilor folosite la nivelul Uniunii Europene. E524, hidroxid de sodiu sau soda caustica, nu este recomandat a fi consumat frecvent, fiind chiar interzis in unele tari. E339, fosfat de sodiu, este incriminat in dezechilibrarea balantei calciu/fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase, ne avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencincopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In urma analizei, specialistul nostru ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hiper-tensivilor, celor cu osteoporoza si celor cu intoleranta la cafeina. De asemenea, persoanele cu intoleranta la lactoza vor consuma produsul cu precautie, iar diabeticii vor tine cont de aportul de glucide.

ETICHETA ZUZU. Espresso. Lapte cu cafea. Lapte semidegresat 1,5% grasime, baza de cafea espresso 10% (extract de cafea), amidon modificat de porumb (unul dintre E1410/E1414/E1412/E1440), colorant E150d (caramel), corector de aciditate E524 (hidroxid de sodiu, soda caustica), aroma, stabilizator guma de carruba (E410), antioxidant acid ascorbic (E300), zahar, corector de aciditate E339 (fosfat de sodiu). Valoare energetica 62kcal/261 kj, proteine 2,8g, glucide 9,3 g, lipide 1,5 g. Continut cofeina 103,5 mg

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *