Lupii pot fi impuscati la gura stanii

Lupii pot fi impuscati la gura stanii
Lupii pot fi impuscati la gura stanii
Lupii pot fi impuscati la gura stanii

Un act normativ proaspat intrat in vigoare ofera derogare pentru vanatoare in caz de urgenta.

Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin informeaza ca, incepand cu 16 septembrie 2014, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a emis Ordinul nr. 1575 pentru aprobarea derogarilor in cazul populatiilor de carnivore mari: urs, lup si pisica salbatica. Conform acestui Ordin, la nivel national s-a aprobat numarul maxim de interventie, repartizat pe judete si gestionarii de fonduri cinegetice.

In ceea ce priveste Caras-Severinul, numarul maxim de interventie alocat gestionarilor fondurilor cinegetice este: AVPS Codrenii Vaii Carasului – doi lupi si o pisica salbatica, AVPS Jneapanul Banatului – un lup, AV Styria – un lup si o pisica salbatica, Directia Silvica Caras-Severin – doi ursi, doi lupi si o pisica salbatica, AJVPS Caras-Severin – un urs, patru lupi si opt pisici salbatice, AVP Haiducii – cate un urs si o pisica si Asociatia Clubul de Vanatoare Iezerul Bucovii – un urs. Este vorba, per total, despre 27 de exemplare din cele trei specii protejate de lege, ca plan de recoltare pentru administratiile fondurilor de vanatoare amintite.

Potrivit ordinului, gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat sau au capturat un exemplar in baza derogarii stabilite prin actul normativ au obligatia sa transmita autoritatii publice teritoriale pentru protectia mediului de pe raza administrativ-teritoriala unde s-a desfasurat actiunea de recoltare un raport cu privire la actiunea derulata, in termen de 30 de zile de la data recoltarii.

„Derogarea se refera la faptul ca, daca exista cazuri cum am avut in anii trecuti, cand lupii intra in oras, acestia pot fi impuscati in cazul in care reprezinta un pericol real pentru populatie sau animale. A fost necesar un asemenea act normativ deoarece speciile respective sunt protejate. O veste buna ar fi faptul ca am vorbit ieri cu responsabilii fondurilor administrate de noi si nu exista niciun caz suspect de limba albastra la caprioare, rumegatoare din fondul cinegetic ce ar putea contacta aceasta boala“, ne-a declarat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caras-Severin.

Ordinul 1575/16.09.2014 reglementeaza atat recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile mentionate, cat si perioadele in care se pot realiza actiuni de capturare/recoltare. Prin exceptie, exemplarele din speciile urs, lup si pisica salbatica ce pun in pericol sanatatea si siguranta publica, dar si cele care se afla in intravilanul localitatilor, punand in pericol siguranta animalelor domestice si a personalului de ingrijire, pot fi recoltate sau capturate si in afara perioadelor stabilite pentru derogare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *