Chevron si Salvati Bucurestiul, intervenienti intr-un proces privind explorarea gazelor de sist

Chevron si Salvati Bucurestiul, intervenienti intr-un proces privind explorarea gazelor de sist
Chevron si Salvati Bucurestiul, intervenienti intr-un proces privind explorarea gazelor de sist

Curtea de Apel Suceava a admis, miercuri, cererile de interventie formulate de Chevron Romania si Asociatia Salvati Bucurestiul in procesul dintre Prefectura Vaslui si un consiliu local care emisese o decizie prin care interzicea explorarea gazelor de sist.

Curtea de Apel Suceava judecã recursul formulat de Prefectura Vaslui fatã de decizia Tribunalului Vaslui, care a dat castig de cauzã Consiliului Local Suletea. Acesta interzisese, prin hotãrare, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Initial, recursul s-a judecat la Curtea de Apel Iasi, dar a fost strãmutat la Curtea de Apel Suceava, care, miercuri, la primul termen, a admis cererile de interventie accesorie ale Chevron Romania Exploration and Production SRL si Asociatiei Salvati Bucurestiul. Curtea de Apel Suceava a acordat un nou termen in dosar in 17 noiembrie, cand procesul ar putea fi judecat pe fond. Tribunalul Vaslui a dat castig de cauzã, in noiembrie 2013, Consiliului Local Suletea si altor douã consilii locale din judet care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupã ce hotãrarile autoritãtilor locale au fost atacate in instantã de Prefecturã. Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotãrarile consiliilor locale, pe motiv cã resursele minerale “gaze de sist” nu au fost declarate de interes national in Legea petrolului.

“Desi Prefectura a invederat faptul cã doar statul este singurul care poate avea in proprietate resursele, instanta retine cã aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, incã nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea in subsolul lor aceste zãcãminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede in Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sã fie statul”, se aratã in motivarea instantei de judecatã. Prefectura Vaslui a castigat, la inceputul lunii octombrie, la Curtea de Apel Iasi, procesul cu Consiliul Local Pogana, unul din cele trei consilii locale din judet care au avut castig de cauzã la instanta de fond pe tema interzicerii explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, magistratii ieseni admitind astfel recursul institutiei vasluiene. Astfel, magistratii ieseni au casat hotãrarea instantei de fond si au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotãrarii CL Pogana privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist in comunã.

“In fond, admite cererea de anulare a prevederilor articolului 1 din Hotãrarea nr. 10 din 28 februarie 2013, in partea care interzice explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de sist, prin metode neconventionale, in mãsura in care aceastã interdictie s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Pogana, judetul Vaslui”, se aratã in motivarea, pe scurt, publicatã de Curtea de Apel Iasi. Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective. CL Pungesti si CL Bãcani au fost singurele care au fãcut recurs la sentintele instantei vasluiene. In procesul cu CL Bãcani, Curtea de Apel Iasi a dispus, in urmã cu mai putin de o sãptãmanã, rejudecarea cauzei, cu consultarea unor geologi de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitãtii “Al. I. Cuza” Iasi.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,327FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente