Magura Zimbrilor si Muntii Tarcu pot fi de acum admirati dintr-un observator unic in Romania

In perioada 17-28 august, WWF-Romania si Camposaz au organizat un atelier „design and build” multi-cultural la finalul caruia a reiesit un observator al peisajului si naturii salbatice din Magura Zimbrilor, Muntii Tarcu. Atelierul s-a derulat in cadrul proiectului LIFE-Bison, prin care WWF-Romania si Rewilding Europe depun eforturi pentru refacerea populatiei de zimbri liberi din sud-vestul tarii, cu sprijin din partea Programului LIFE al Uniunii Europene. Cu acest nou observator, care este unic in regiune si in tara, infrastructura de vizitare din situl de reintroducere a zimbrului se mareste, oferind turistilor si localnicilor o noua modalitate de explorare si cunoastere a zonei si, de asemenea, un loc de popas in treseele turistice de aici.

Zece zile de creatie si constructie in mijlocul naturii din Muntii Tarcu

Atelierul s-a desfasurat intr-un amplasament izolat, in incinta unui salas neutilizat apartinand unei familii din Armenis. Cei aproape 30 de participanti veniti din Italia, Olanda si Romania au stat la cort, in gradina salasului, timp de 10 zile, si au lucrat zi de zi la proiectarea si constructia observatorului. Atelierul a urmat un proces pregatit dinainte, prin care s-a trecut gradual de la faza de cunoastere a amplasamentului, cu caracteristicile lui naturale, la faza de ideatie, pentru transformarea impresiilor reiesite din faza de explorare in posibile idei de proiectare, apoi la design si conceptualizare, urmand faza de constructie si finisare.

Coordonarea tehnica a atelierului si lucrarilor a fost asigurata de Camposaz, o organizatie din Italia ce reuneste arhitecti si designeri angajati in misiuni de activare si punere in valoare a unor spatii publice cu insemnatate din orase si localitati din toata lumea. Colectivul aplica o abordare relativ noua in arhitectura, cea de „design and build”, care are similitudini cu un flashmob. In aceasta abordare, aparuta ca reactie la abordarea clasica, scolastica si mai rigida, un colectiv restrans de arhitecti si designeri propun sau sunt convocati de diverse entitati sa organizeze ateliere practice multi-culturale in care tema proiectului este discutata in comun cu participantii  la atelier si solutia tehnica este creata si pusa in aplicare tot impreuna, la fata locului. Aceasta metoda permite integrarea unor perspective diferite in crearea solutiei tehnice si integrarea constructiei in peisaj pana la cele mai fine detalii, dar si crearea sentimentului de apartenenta la proiect si la cauza pe care o serveste.

In cazul observatorului din Magura Zimbrilor, proiectarea a pornit de la gandurile generate de experimentarea prin cele 5 simturi a mediului inconjurator. Impresiile care s-au repetat s-au referit intr-un fel sau altul la zona de trecere dintre padure si campul deschis/deal, lucru ce face trimitere la miscarea perpetua a zimbrilor intre aceste doua tipuri de habitate si astfel la rolul lor in natura, de formare si mentinere a unor ochiuri de padure si de fertilizare a pajistilor. Aceasta caracteristica importanta a speciei, surprinsa in mod spontan de participanti, a fost inclusa in tema proiectului, devenind unul dintre criteriile de validare a solutiei tehnice finale. In echipe s-a trecut apoi la proiectarea unor prototipuri de structuri care apoi s-au analizat in „plen” si s-au ales din fiecare elementele ce urmau sa formeze solutia castigatoare. Constructia a inceput efectiv in cea de-a cincea zi si s-a finalizat duminica, 27 august. Pe parcursul saptamanii, participantii au dezvoltat si montat in interiorul constructiei si cateva piese din lemn, cu rol informativ, cum ar fi istoricul reintoarcerii zimbrului, incepand cu 2014 (anul primului transport de zimbri si cel mai mare din Europa de pana acum), o harta interactiva a peisajului ce se poate vedea din observator, o masa modulara cu simbolurile elementelor ce compun initiativa de reintroducere a zimbrilor (comunitatea locala, produsele locale, turistii, si salbaticia reprezentata prin zimbri), si o mica instalatie ce „vorbeste” despre impactul zimbrilor in natura si relatia dintre padure si pajiste pe care ei o sustin.

Structura astfel realizata raspunde la nevoia de a avea o spatiu adapostit de unde se pot observa zimbrii si peisajul din Muntii Tarcu, un spatiu care sa poata gazdui discutii cu grupuri de turisti si tineri de-ai locului sau tineri calatori, si un spatiu care sa puna in valoare zona de tranzitie dintre padure si spatiul deschis. Structura este formata din mai multe module cu forma triunghiulara, intre care si unul rezervat observarii peisajului prin telescop, iar acoperisul in mai multe ape reda linia acoperisului unui salas traditional din zona, sugerand astfel respectul pentru cultura locala. Modul de realizare a peretilor si acoperisului, cu scanduri departate, faciliteaza integrarea structurii in natura si creeaza un joc de lumini spectaculos, sugerand astfel respectul pentru natura si peisaj.

Un mod de lucru inclusiv, pentru solutii ingenioase si de durata

Alegerea in favoarea construirii observatorului in formula colectiva decat prin contractarea unei firme ilustreaza preferinta echipei WWF pentru atragerea de talent si know-how din partea celor mai diverse cercuri si domenii de specialitate. Aducerea impreuna si implicarea celor mai diversi oameni decurge din complexitatea misiunii de reintroducere a zimbrilor in mediul natural, cu toate componentele acestei initiative – educatie, cercetare si monitorizare, dezvoltare locala, gestionarea conflictelor om-animale salbatice, imbunatatirea legislatiei, conservarea naturii. Spiritul inclusiv decurge si din dorinta de a imputernici si capacita comunitatile locale si organizatiile mai mici sau in dezvoltare, pe de-o parte, si de a genera sau intari schimbari de paradigma in randul celor bine stabiliti pe piata, pe de alta parte, dar si din limitari de buget ce „obliga” la creativitate si gandire alternativa. Aceasta filosofie ne-a motivat atat pe noi, cat si organizatia Camposaz, sa facem apel, pentru proiectul observatorului, la firme de diverse dimensiuni care sa contribuie cu produse si obiecte de trebuinta. Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au raspuns apelului nostru, precum si oamenilor din comunitate care ne-au hranit cu produse si mancaruri delicioase, de provenienta locala, si care si-au oferit ajutorul pentru transportarea participantilor, materialelor si alimentelor in si din tabara localizata la circa o ora de cel mai apropiat sat, Fenes (comuna Armenis). Fara sprijinul tuturor acestor oameni, constructia observatorului in aceasta formula multi-culturala si in acest amplasament nu ar fi fost posibila.

Mai multe detalii despre proiectul de reintroducere a zimbrilor in sud-vestul tarii (LIFE-Bison):  HYPERLINK „http://www.life-bison.com” www.life-bison.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *